eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tüntettek Prágában a magyar kormány EU- és migrációs politikája mellett

Orbán értünk, mi Orbánért jelszó alatt tüntettek néhány százan csütörtök este Prágában, a magyar nagykövetség épülete előtt.

A cseh államfőhöz közel álló Hej, obcané! (Halló, polgárok!) civil szervezet által összehívott gyűlés résztvevői támogatásukról biztosították Magyarországot, a magyar kormány uniós és migrációs politikáját.

"Elfogadhatatlan azért büntetni egy törvényes kormányt, mert az teljesíti választási programját, amelyhez Orbán Viktor az egyik legerősebb kormányzási felhatalmazást kapta meg az Európai Unió tagállamai közül" - jelentette ki beszédében Tomio Okamura, a cseh Képviselőház alelnöke, a bevándorlásellenes Igazságosság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt elnöke.

A felszólalók - többségükben parlamenti képviselők és szenátorok - egybehangzóan elutasították az Európai Parlament döntését, amely az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás megindítására tett javaslatot a jogállamiság magyarországi helyzetéről készített Sargentini-jelentés alapján.

Hangsúlyozták, hogy Csehországnak ki kell állnia Magyarország és Orbán Viktor kormánya mellett.

"Itt az ideje, hogy megszólaljunk. Nem engedhetjük meg, hogy az EU támadja magyar és lengyel barátainkat, durván bevatkozva a két ország belügyeibe" - mutatott rá Jaromír Kohlícek, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) európai parlamenti (EP-) képviselője.

A visegrádi csoport országainak kölcsönösen támogatniuk kell egymást, és nem szabad, hogy Brüsszel éket verjen közénk. "Támogatom Magyarország álláspontját, mert ez a mi álláspontunk is" - mondta Jaroslav Foldyna, a koalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) egyik képviselője.

"Nem azért vagyok itt, hogy támogassam vagy értékeljen Orbán Viktor politikáját. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy Magyarországnak, a magyar népnek joga van úgy kormányozni országát, ahogy akarja" - szögezte le az ifjabb Václav Klaus, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) parlamenti képviselője. Bejelentette: javasolni fogja a képviselőházban, hogy a testület határozatban ítélje el az EP által elfogadott Sargentini-jelentést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×