INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

eu

támogatás

reuters

weinhardt attila

Idén már semmit nem kap Magyarország az EU-tól?

Idén már semmit nem kap Magyarország az EU-tól?

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Tovább csúszhat az uniós támogatások kifizetése itthon, sőt egy névtelen európai bizottsági forrás a Reuters-nek azt mondta, elképzelhető, hogy idén semmit sem kap már Magyarország.

„Kifejezetten szokatlan, hogy egy nagy hírügynökségen keresztül üzen az Európai Bizottság névtelen forrása, hogy csúszhatnak bizonyos uniós átutalások” – mondta az InfoRádiónak Weinhardt Attila. A Portfolio elemzője hozzátette: a hasonló üzenetek mindig a nyilvánosságtól elzárva – tárgyalásokon vagy levélben – jutottak el a címzetthez.

A szakértő információi szerint szakmai szinten megállapodások felé tartanak a tárgyalások a magyar hatóságok és a bizottság között.

Esélyes, hogy a késő őszi hónapokban hirtelen nagy összegben zúdulnak be az eddig elmaradt uniós utalások,

így év végére az államháztartás hiánya jelentősen csökkenhet.

Weinhardt Attila szerint, bár alapvetően szakmai síkú a vita, elképzelhető, hogy egyes témákban politikai színezetű elemek is vegyülnek az érvrendszerekbe. A jelzések ráadásul éppen a Sargentini-jelentés elfogadása után jelentkeztek, ez nyomást helyezhet az Európai Bizottságra, hogy még szigorúbban döntsön a Magyarországgal fennálló elszámolási vitákban.

Általános pénzfelfüggesztésről nincs szó, csupán egyes projektek környékén zajlanak viták

– hangsúlyozta az elemző, aki szerint ugyanakkor a magyar államtól a nyerteseknek jutatott bőkezű előlegfizetéseknek jelentős következménye lehet az államháztartásra nézve.

Bár esélyes, hogy a visszatartott források egy része idén megérkezik, az Államadósság Kezelő Központnak mégis fel kell készülnie arra, hogy ennek elmaradása esetén is biztosíthassa az állam finanszírozását - mondta Weinhardt Attila.

Kapcsolódó hang

Idén már semmit nem kap Magyarország az EU-tól?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018