INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

szlovák nemzeti párt

andrej danko

smer

peter pellegrini

Pozsony, 2018. március 14.Robert Fico szlovák miniszterelnök (k) sajtótájékoztatót tart Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője (b) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnöke jelenlétében a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfő elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)

Újabb vihar a szlovák kormánykoalícióban

Rendkívüli elnökségi ülést tartott ma a Szlovák Nemzeti Párt, a hármas szlovák kormánykoalíció második számú pártja. Andrej Danko, az SNS elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján élesen bírálta a Smer által jelölt miniszterelnököt, Peter Pellegrinit. Danko elmondta, nem érzi magát kényelmesen egy olyan koalícióban, ahol a sajtóból kell megtudnia, hogy lemond a koalíciós partnerének minisztere, vagy a rendőr-főkapitány.

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke nehezményezte, hogy a koalíciós partnere nem egyeztetett vele a belügyminiszter, Tomáš Drucker lemondásáról és a rendőr-főkapitány, Tibor Gašpar menesztéséről. A nemzetiek vezetője azonban elmondta, mindez nem jelenti, hogy megnyitnák a koalíciós szerződést, és visszautasította, hogy a rendkívüli elnökségi ülésen az előrehozott választásokról is tárgyaltak volna.

Danko hangsúlyozta, elsősorban a Robert Ficót váltó kormányfő, Peter Pellegrini személye jelent számukra problémát.

„A miniszterelnök számunkra egy ismeretlen ember. Nem ismerjük az álláspontját és értékeit” – fogalmazott Andrej Danko majd hozzátette, ha Robert Fico vezetné a kormányt, nem lenne ennyi ellentét az SNS és a Smer között. A pártelnök kiemelte azt is, hogy fontos számukra a programjuk teljesítése azoknál a tárcáknál, amelyek élén a pártjuk által jelölt miniszter áll. Ugyanakkor elképzelhetetlennek tartja, hogy például a tanárokra és katonákra fordítandó anyagi forrásokat megtagadja az állam.

A sajtótájékoztatón Jaroslav Paška, az SNS alelnöke arról beszélt, hogy

elutasítanak minden olyan nemzetközi törekvést, amely – mint mondta – Oroszország bemocskolását célozza.

Az SNS vezetői a nyugati szövetségesek szíriai katonai beavatkozását is bírálták.

A kormánykoalíció harmadik pártja, a Híd nem osztja az SNS vezetőségének véleményét. Debnár Klára, a párt szóvivője közölte, hogy alapvető politikai kérdésekben nem észleltek elmozdulást a koalícióban. Ha mégis változna valami, akkor a koalíción belül keresnének megoldást a problémára. A külpolitikai kérdésekben pedig a kormány programnyilatkozata a mérvadó.

„Elsősorban a Szlovákia előtt álló fontos és komoly feladatokra kell fókuszálnunk. Ehhez pedig egészen biztosan nem járul hozzá az, ha az esetleges nézeteltéréseket a sajtó és a nyilvánosság előtt próbáljuk megoldani”

– szögezte le nyilatkozatában a Híd.

Peter Pellegrini miniszterelnök jelezte, holnap tárgyal Andrej Dankóval az aktuális politikai kérdésekről. A kormányfő írásos nyilatkozatából az is kiderül, hogy szerinte a jelenlegi kormány az ország stabilitásának egyetlen záloga. Pellegrini kijelentette, hogy továbbra is a kormányprogramba foglalt tervek teljesítését tekinti a legfőbb feladatának. Valamint arra is kitért, hogy olyan feltételeket teremtsenek a három párt minisztereinek, amelyeknek köszönhetően sikeresen haladhat előre a tárcák munkája.

Nyitókép: JAKUB GAVLAK
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018