eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Pozsony, 2018. március 14.Robert Fico szlovák miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfő elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Robert Fico: nem megyek sehova

Peter Pellegrini lesz Szlovákia új kormányfője, miután Andrej Kiska köztársasági elnök ma elfogadta Robert Fico miniszterelnök lemondását, és megbízta az eddigi kormányalelnököt az új kormány felállításával. Az új kabinet mögött 79 parlamenti képviselő sorakozott fel. Fico nem tűnik el a politikai színtérről, a Smer elnökeként továbbra is aktív politikai szerepvállalásra készül.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök megbízta Peter Pellegrinit az új kormány létrehozásával, miután Robert Fico miniszterelnök hivatalosan is benyújtotta lemondását. „A döntésem, amely alapján lemondok a miniszterelnöki posztról, szuverén elhatározásból fakad, amelynek egyetlen egy

célja, hogy megakadályozzuk a káoszt ebben az országban és megőrizzük a stabilitást”

– fogalmazott a távozó miniszterelnök az elnöki palotában. Robert Fico hangsúlyozta, hogy az előrehozott választások egyáltalán nem vezettek volna a társadalmi rend stabilitásához.

Andrej Kiska államfő elismerte, hogy jelenleg nincs 90 képviselő a parlamentben, akiknek a szavazata alapján kitűzhetnék az előrehozott választások időpontját. Az államfő ezt azután jelentette be, hogy Peter Pellegrini, a távozó kormány eddigi alelnöke ma átadta neki azt a 79 parlamenti képviselő által aláírt dokumentumot, melyben leszögezik, hogy a kormánynak megfelelő többségre lesz a parlamentben. Az új kormányt támogatja a Híd, az SNS és a Smer összes képviselője, valamint Alena Bašistová, aki korábban a Sieť képviselője volt. A Smernek 49, az SNS-nek 15, a Hídnak 14 képviselője van a 150 fős parlamentben. Ha ehhez csatlakozik Bašistová, kijön a 79.

Peter Pellegrini, a kormányfői tisztség várományosa kijelentette, a tárcák elosztását illetően nem lesz változás, az a továbbra is érvényes koalíciós szerződés szerint jár a koalíciós partnereknek. Szerinte azonban

több minisztérium élén változás várható.

Hozzátette, az államfő arra kérte, igyekezzen megnyugtatni a kedélyeket az országban. Elmondása szerint arról, hogy Tibor Gašpar rendőrfőkapitány marad-e funkciójában, még korai lenne beszélni. Pellegrini elutasította az újságírók kérdését, miszerint Robert Fico a tanácsadója-e, és elmondta, önállóan hozza meg a döntéseit.

Robert Fico a lemondólevele átnyújtása után a következőket mondta:

„Sehova nem megyek.

A Smer aktív elnöke kívánok maradni, tehát hölgyeim és uraim, egyáltalán nem búcsúzom önöktől, hamarosan találkozunk valamelyik sajtótájékoztatón, lehet, hogy már szombaton vagy vasárnap, esetleg hétfőn, attól függően, mikor ül össze a koalíciós tanács, de a legerősebb politikai párt elnökeként továbbra is a koalíciós tanács tagja maradok” – szögezte le Fico.

Andrej Kiska ugyanakkor hozzátette, Robert Kaliňák belügyminiszter hét eleji és Robert Fico háromszoros kormányfő mai távozása sem biztos, hogy elegendő ahhoz, hogy országszerte abbamaradjanak a kormányellenes tüntetések.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×