eur:
368.60
usd:
344.50
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Brüsszel, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én, a kinevezése napján. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: JULIEN WARNAND

Szlovákia akár százezer külföldi munkavállalót is befogadna

A következő két hét áll a szlovák állami szervek rendelkezésére ahhoz, hogy intézkedéscsomagot terjesszenek elő a külföldi munkaerő alkalmazásának további szabályozására – közölte Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, miután a munkáltatók képviselőivel tárgyalt a munkaerőhiány kezeléséről.

Szlovákiában jelenleg olyan méreteket ölt a munkaerőhiány, hogy mindenképp szükséges lerövidíteni a külföldiek alkalmazásával kapcsolatos eljárásokat. Július végén mintegy 60 ezer külföldi állampolgár dolgozott, ebből csaknem 32 ezren az Európai Unióból.

„Az ez év májusában foganatosított intézkedések ellenére a munkaadók számos törvényhozói gonddal küzdenek” – tájékoztatott a kormányfő. Egyszerűsíteni kell a külföldi munkaerő adminisztrációját Szlovákiában – egyeztek meg a kormány és a munkaadók képviselői.

Peter Pellegrini szerint Szlovákiának egy sor intézkedést kell elfogadnia az ellenőrzött munkaerő-beáramlás elősegítése érdekében. A miniszterelnök egyebek mellett sürgeti, hogy hat hétről akár három hónapra meghosszabbítsák a munkaerő betanításának idejét a munkahelyeken, külföldi munkavállalás esetén ugyanis több idő szükséges a munkahelyi adminisztrációra.

A kormányfő szűkebb teret szabna a munkaközvetítők tevékenységének, akik – mint mondta – jelentős profithoz jutnak. „A hazai roma munkaerő alkalmazásán lendítene, ha az ilyen cégeket jobban motiválnák” – tette hozzá a miniszterelnök.

„Nem fogunk azonban olyan intézkedéseket elfogadni, amelyek kárt okoznának a szlovákiai munkáltatóknak. Ez azt jelenti, hogy semmiféle szociális dömpinget nem fogunk tolerálni, ahogy azt sem, hogy a cégek a szlovákiai munkavállalók rovására foglalkoztassák a külföldieket. Csakis a hazai munkavállalókéval azonos körülmények között alkalmazhatják őket, és csakis akkor, ha tényleg a munkaerőhiány pótlásáról van szó” – nyomatékosította a kormányfő, és bízik benne, hogy a rövidtávú intézkedéseknek komoly és pozitív hozadéka lesz a szlovák ipar és a munkáltatók számára.

Mario Lelovský, a Munkáltatók Országos Uniójának alelnöke kifejtette, a kormány képviselőivel történt tárgyalás folyamán szó esett arról is, mely tárcák felkészültek és melyek nem azokra a változásokra, amelyek szükségesek lesznek.

A munkaadók jelezték: 100 ezer külföldi munkavállaló is el tudna helyezkedni a szlovák munkapiacon, valamint, hogy gazdasági krízis esetén sem jelentene ez gondot. Mind a kormány, mind a munkaadók úgy látják, a környező országok is rá vannak szorulva a külföldi munkaerőre, ezért kell mihamarabb előnyös feltételeket szabni a szlovák munkapiacon, ám nem a hazai munkavállalók kárára.

Címlapról ajánljuk
Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

Sz. Bíró Zoltán: Putyin háborúja az orosz hegemónia visszaállításáról szól

A következő években százmilliárd dolláros plusszal számolhat Oroszország, vészhelyzetben lesz hová nyúlni és anyagilag ezt a háborút folytatni tudja – mondta Sz. Bíró Zoltán történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Oroszország-szakértő beszélt az orosz belpolitika és gazdaság helyzetéről, a Putyinhoz közel álló körökről, Jevgenyij Prigozsin kirohanásairól, illetve Kína üzenetértékű közép-ázsiai terjeszkedéséről is.
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×