eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mati, 2018. július 29.Az Elia Kallia által közreadott, 2018. július 23-i videofelvételről készített képen erdőtűz elől menekülő emberek Athén északkeleti elővárosának, Matinak a tengerpartján. Az Athén környékén keletkezett két erdőtűzben nyolcvanhárom ember életét vesztette, több tucatnyinak a sorsa egyelőre ismeretlen. (MTI/AP/Elia Kallia)
Nyitókép: (MTI/AP/Elia Kallia)

Kevesebb lenne az erdőtűz, ha egész Európa készenlétben lenne

„Európa nem végzi el házi feladatát” az erdőtüzek megelőzése kérdésében - figyelmeztettek szakértők, akik szerint az érintettek nem hajtják végre azokat a fontos intézkedéseket, amelyekkel elkerülhetők lennének a tragédiák - mind például a görögországi erdőtűz.

Az európai kormányok és földek tulajdonosai nem fektetnek be pénzt egyszerű tűzvédelmi lépésekbe, pedig ez segítene megelőzni a súlyos katasztrófákat – figyelmeztettek erdészeti szakemberek.

A figyelmeztetés különösen időszerű a görögországi Mati üdülőhelyen történt tragédia nyomán, amelyben 88 ember lelte halálát a gyorsan terjedő tűzben. Ugyanakkor az északon fekvő Svédországban is heteken át égett az erdő.

Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) figyelmeztetett, hogy a hőhullámok és az éghajlatváltozás miatt, nem csak a dél-európai országok vannak veszélyben és több tűzesetre kell felkészülni.

Az Unió Erdőtűz Információs Szolgálata a héten vörös riasztást adott ki Dánia, Németország, Spanyolország, Ciprus és Olaszország esetében

és megjegyezte, hogy Franciaországban és Nagy-Britanniában is fennállt az erdőtüzek lehetősége.

Alexander Held, az Európai Erdészeti Intézet vezető kutatója szerint az első lépés a vadtüzek elleni harcban az úgynevezett

„tűz háromszög” felismerése – ez a hő, az oxigén és a gyúlékony anyag kombinációját jelenti.

Mint a Telegraph című brit lapnak elmondta: „nem tudjuk megszüntetni az összes tényezőt és különösen nem az oxigént, így a gyúlékony anyagra kell összpontosítanunk. Azaz a növényzetre – ennek része az ellenőrzött égetés, a növényzet levágása, lelegeltetése és a talaj letakarása – magyarázta.

Az Erdészeti Intézet szerint az európai földtulajdonosok nem hoznak létre a tüzet fékező ütközőzónákat, amelyeket kevésbé gyúlékony növényzet telepítésével lehet kialakítani.

Az intézmény ezért azt javasolja, hogy

más országok is kövessék a Németországban és Csehországban sikeresen kipróbált „természethez közeli erdőgazdálkodást”, amely fenntartja a talaj nedvességtartalmát.

A görög kormányt ugyanakkor heves bírálatok érték, amiért nem hozott létre ütközőzónákat az attikai térségben, ahol 88 ember lelte halálát a múlt heti tüzekben – a múlt század kezdete óta legsúlyosabbnak mondott katasztrófában a szabadságukat töltő emberek a tengerbe menekültek a lángok elől, de egy 26 fős csoport csapdába került és odaveszett, bár mindössze 30 méterre voltak a parttól.

Ami igazán fájdalmassá teszi a tragédiát: az emberek holttesteit egy zárt ajtó közelében fedezték fel – ezen keresztül lejutottak volna a tengerhez.

A tűz több száz házat pusztított el és megolvasztotta az útjába került autók fémrészeit.

Szakértők most arra figyelmeztettek, hogy egész Európának készenlétben kell lennie

– Svédországban például 20 kisebb erdőtűz égett a példátlan aszály nyomán.

„Nem végezzük el a házi feladatot, nem hozunk létre védett tereket, védővonalakat – a tűzoltókra hagyatkozunk, de nekik nincs elég felszerelésük vagy képzettségük az erdőtüzek elleni harcra” – mondta az uniós erdészeti illetékes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×