eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Simon Zsolt, a Most-Híd szlovák-magyar párt alelnöke, a párt európai parlamenti listavezetője érkezik a szlovákiai Pádár (Padarovce) község kultúrházában kialakított szavazókörbe, hogy leadja szavazatát 2014. május 24-én. Szlovákiában ezen a napon tartják az európai parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Új magyar párt létrehozásán gondolkodnak Szlovákiában

Simon Zsolt volt földművelésügyi miniszter azokat a magyarokat szólítaná meg, akiket a Híd elveszített, és azokat, akiket a Magyar Közösség Pártja már nyolc éve nem tud az urnákhoz vonzani.

Simon Zsolt szlovákiai magyar független parlamenti képviselő új magyar párt létrehozásán gondolkodik Szlovákiában. Simon a jelenlegi szlovák kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Hídnak egyik alapító tagja volt, ám

amikor 2016-ban a pártvezetés a koalícióba lépés mellett döntött, ő kilépett a Hídból.

Egy új párt megalapításának lehetőségéről azóta faggatja a sajtó a politikust, aki a nyári uborkaszezonban jelentette be, amit már régóta sejteni lehetett.

Simon Zsolt az aktuality.sk portálnak adott interjújában közölte, hogy új pártot akar alapítani Szlovákiában. A politikus jelenleg a független képviselők táborát gyarapítja a pozsonyi törvényhozásban, ám korábban, még

a Híd színeiben ő volt az ország földművelésügyi minisztere.

A Híddal és annak vezetőivel akkor romlott meg a viszonya, amikor Bugár Béláék két évvel ezelőtt koalícióra léptek a korábban általuk is sokat bírált Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal. Noha hatalmas volt a felháborodás és az elégedetlenség a koalíció összetételével, a Hídból akkor távozó Simon szerint abban az időben még nem volt itt az ideje a pártalapításnak.

Most azonban azt mondta, hogy

a tavasszal történt újságírógyilkosság és az azt követő tüntetéshullám új nézőpontba állította a szlovákiai politikai helyzetet, szerinte itt az ideje egy új magyar párt megalapításának.

„Sokan megszólítottak azzal az igénnyel, hogy létre kellene hozni egy tömörülést. A nyarat most annak szentelem, hogy Pozsonytól Ágcsernyőig találkozom az engem megszólító személyekkel, azokkal, akik elégedetlenek az országban kialakult helyzettel” – fogalmazott Simon Zsolt.

Hozzátette, hogy jelenleg járja a dél-szlovákiai régiókat, és megpróbálja felmérni, mekkora az igény egy új magyar pártra. „Elsősorban azokat a magyarokat kell megszólítani, akiket a Híd elveszített azzal, amilyen politikát folytat, és azokat a magyarokat, akiket a Magyar Közösség Pártja már nyolc éve nem tud az urnákhoz vonzani. Félő ugyanis, hogy ezek a magyar választók vagy el sem mennek szavazni, vagy szlovák pártokra voksolnak” – tette hozzá Simon Zsolt.

A politikus fő célként a magyar képviselet elérésére tekint a szlovák törvényhozásban.

Ennek érdekében nem zárkózik el az MKP-val való együttműködéstől, amely pártnak jelenleg 4 százalék alatti a támogatottsága. A Híd sem lehet biztos a bejutásban, a legutóbbi felmérések mindössze 5,6 százalékot mutattak a pártnak. A Híd egyelőre nem reagált Simon Zsolt pártalapítási szándékára. Menyhárt József, az MKP elnöke is csupán annyit mondott, nem tartja szerencsésnek az egyébként is megosztott felvidéki magyarság további szétforgácsolását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×