INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

lógott

igazgató

közalkalmazott

Tíz éven át lógott az igazgató

Tíz éven át lógott az igazgató

Eltiltották a munkától azt a spanyol közalkalmazottat, aki 10 éven át nem csinált semmit, de cserébe bezsebelte a jó fizetést.

Sajátos büntetést kapott a lógós alkalmazott – a spanyolországi Valencia tartományban kilenc évre eltiltották a közalkalmazotti munkától Carles Reciot. Az ok: a férfi 10 éven át úgy járt be dolgozni, hogy reggel aláírta a jelenléti ívet, majd egyből távozott, délután négykor pedig ismét megjelent, hogy leadja a munkát.

Mindezért cserébe évi 50 ezer eurós fizetést (16 millió forintnak megfelelő összeget) kapott.

Recio, a valenciai regionális kormányzat archívjának igazgatója volt ezt a „munkarutint” egy évtizeden át tudta fenntartani.

Kollégái tavaly végre gyanút fogtak, vizsgálat indult és az ingyenélő munkatársat kirúgták.

Csakhogy sajátos módon közbeszólt a jog – a helyi hatóságok dühösen szemlélték, ahogy az ügyészség elmagyarázta, hogy Recio krónikus – bár nem közveszélyes – munkakerülése nem számít bűncselekménynek.

Az ügy végül azzal zárult, hogy egy valenciai munkaügyi bíróság kilenc évre eltiltotta a férfit a közalkalmazotti állásoktól. Mindezt azért, mert Recio „súlyos hanyagsággal állt a munkafeladatokhoz”- állt a dörgedelmes ítéletben.

A férfi kifogások sorát hozta fel, hogy ártatlanságát bizonyítsa. Így például azt állította: nem hibáztatható távollétéért, mert „rabszolgaként” dolgozott az irodán kívül. „Dokumentációs munkát végzek az irodán kívül, ez rabszolgamunka. A rabszolgamunka azt jelenti, hogy mások aratják le munkám gyümölcsét” – mondta egy tévéinterjúban.

Ez az érvelés valahogy nem hatotta meg a valenciai bíróságot, ahol elhangzott, hogy a nyomozás nem tárt fel semmilyen bizonyítékot arról, hogy a férfi bármilyen munkát végzett volna.

Azt az állítását sem tudta bizonyítani az elbocsájtott igazgató, hogy irodája átköltöztetése miatt íróasztal nélkül maradt és erről értesítette főnökeit.

Kemény bírálatot kapott viszont a bíróságtól az önkormányzat, mert nem felügyelte rendesen az irodák elosztását.

Recio munkakerülésének egyik oka a hatóság érdektelensége volt. Az időközben korrupciós botrányba keveredett és lemondott tartományi vezető azt mondta: a lógós igazgató saját maga hozott létre magának egy hivatali állást.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018