eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kurasiki, 2018. július 8.Holmijukat viszik helybeliek az árvíz sújtotta nyugat-japáni Okajama prefektúra Kurasiki városában 2018. július 8-án. A szigetország középső és nyugati részét sújtó árvíz eddig legkevesebb 64 ember halálát okozta, mintegy ötvenen eltűntek. A hatóságok a földcsuszamlás veszélye miatt legalább 2 millió embert szólítottak fel az otthonuk elhagyására. (MTI/EPA/JIJI Press)
Nyitókép: MTI/EPA/JIJI Press

Rengeteg halottja van az esőzéseknek Japánban

Már elérte a százat a Japán dél-nyugati részén pusztító áradások és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma. Több tucatnyian tűntek el a heves esőzések okozta katasztrófában.

Japán dél-nyugati részén 54 ezer rendőrt, tűzoltót és katonát mozgósítottak a többek között Hirosimát sújtó masszív áradások és földcsuszamlások okozta természeti csapás kezelésére.

19 tartományban közel hatmillió embert figyelmeztettek arra, hogy el kell hagynia otthonát vagy készenlétben kell állnia.

Mindeközben vasárnap estig 30 ezer embert vittek ideiglenes menedékhelyekre. Sokan azonban házaikban rekedtek, mert járhatatlanok a víz alá került utak.

Tudósítók megjegyezték, hogy nőhet a halottak száma, mert több olyan földcsuszamlásról tudni, amelynek hírét a hatóságok hivatalosan még nem erősítették meg. Hétfő reggelre a korábbi 80 körüli halott helyett már több, mint 100 áldozatról beszéltek és az eltűntnek nyilvánítottak száma is megugrott, 79-re.

Okajama prefektúrában több, mint ezer ember várta a háztetőkön ülve, hogy kimentsék őket. Az épületeket elöntötte a víz, miután átszakadt három gát a közeli Oda folyón. A mentőcsapatok végül motorcsónakokkal és helikopterekkel siettek a bajbajutottak segítségére. A képre kattintva galéria nyílik.

Kurasiki, 2018. július 9.
Víz hömpölyög egy utcán, az Okajama prefektúrabeli Kurasikiben 2018. július 9-én. A heves esőzések előidézte áradások és földcsuszamlások miatt mintegy száz ember életét vesztette, hatvannyolcat eltűntként tartanak nyilván Japán nyugati és közéspő részén. (MTI/EPA/Jiji Press)
Víz hömpölyög egy utcán, az Okajama prefektúrabeli Kurasikiben (MTI/EPA/Jiji Press)
Galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A prefektúrában található Mabi járásban az összes föld egyharmada és 4600 otthon került víz alá. A helyi kórház első emeletét is elöntötte a víz, a betegek egy részét a tetőről, helikopterrel vitték el.

A heves esőzés múlt csütörtökön kezdődött és azóta a térségben háromszor annyi eső esett, mint máskor egy év során.

Abe Sinzo miniszterelnök rendkívüli kormányülést tartott Tokióban, és azt kérte, hogy mindenki maximális erőbedobással folytassa a kutató- és mentőakciókat.

„Sok ember eltűnt, másoknak pedig segítségre van szüksége” – mondta a miniszterelnök.

Az érintett térségek lakói sokáig nem térhetnek vissza megszokott életükhöz. Sok helyen megsérültek az utak, a víz elmosta a hidakat és elöntötte a vasúti vágányokat. Ezek egy részének helyreállítása hónapokig is eltarthat. Összesen 17 vasúti útvonalon 56 járatot töröltek.

Motoyama városban

egy nap alatt közel 60 cm eső esett.

A meteorológusok szerint „szélsőségesen veszélyes a helyzet”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×