INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

szlovákia

pálinkafőzés

javaslat

híd

Megjelennek az első tiszta pálinkacseppek a hűtőedény kivezetésén. A házi pálinkafőzésre alkalmas berendezés teljes egészében rézből készült, amely katalizátorként is szerepet játszik a párlatkészítés folyamatában. A 2010. szeptember 27-én hatályba lépett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből.

Magyar mintát követnének Szlovákiában

Szlovákiában is engedélyeznék az otthoni pálinkafőzést. A javaslat a kormánypárti Hídtól származik. A párt törvénymódosítást nyújtott be a parlamentbe, amelynek támogatásától a koalíciós partnerek sem zárkóztak el. A javaslat értelmében háztartásonként évente 25 liter pálinkát főzhetnek ki otthon a lakosok.

Az otthoni pálinkafőzés legalizálásának ötletét a Híd öt képviselője nyújtotta be a parlamentben. A javaslat indoklásában azt írták, hogy Szlovákiában és a környező országokban is nagy hagyománya van a házi pálinkafőzésnek, a törvény azonban ezt tiltja. A fenyegető büntetőeljárás ellenére jelentős mennyiségű házipálinkát állítanak elő az országban. Bastrnák Tibor, a javaslat egyik ötletgazdája szerint a polgárok kérésének szeretnének eleget tenni. „A választók óhaja volt, akikkel különböző alkalmakkor találkoztunk. Többször felvetették, hogy nálunk miért nem engedi meg a törvény az otthoni pálinkafőzést, mint Magyarországon vagy más országokban” – mondta a hidas képviselő.

A javaslatban feltételekhez kötik, hogy ki végezhetné az alkohollepárlást. Ezek egyike, hogy kizárólag a 18. életévét betöltött személy főzhetne ki gyümölcspárlatot, és szigorúan csak saját fogyasztásra, az értékesítés szankciókat vonna maga után. Egyedül az otthon megtermelt gyümölcsből lehet majd pálinkát főzni, erre a célra gyümölcs vásárlását nem engedélyezné a tervezett jogszabály. A pálinka mennyiségét is meghatározták: háztartásonként évente legfeljebb 25 liter 100 százalékos alkohol állítható elő, amely 50 liter 50 fokos házipálinkának megfelelő mennyiség. Az indítvány értelmében az otthoni előállításhoz elengedhetetlen a szeszfőzésre alkalmas eszköz birtoklásának bejelentése, valamint az adókötelezettségek teljesítése.

A Híd javaslatát a koalíciós partnerek sem utasították el.

Robert Fico, a legnagyobb szlovák kormánypárt, a Smer elnöke közölte, a Koalíciós Tanácson egyeztetnek a beadványról. Bastrnák Tibor derűlátó a törvényjavaslat elfogadását illetően. „Eddig inkább pozitív visszajelzéseket kaptunk, akik tiltakoznak, azok a nagy alkoholtermelők” – jegyezte meg az ötletgazda.

A tiltakozó szervezetek úgy vélik, a törvényjavaslat sérti az uniós jogokat, a kevesebb jövedéki adó pedig kiesést eredményez az állami költségvetésben. A szlovákiai szeszipar azzal is érvel, hogy a házi pálinkák mennyisége és minősége nem ellenőrizhető megfelelően, és ez veszélyezteti a lakosság egészségét. A tiltakozók szerint a házipálinka-főzés legalizálása tönkre tenné a szeszfőzdéket, hosszútávon a munkanélküliség növekedéséhez és súlyos társadalmi problémákhoz vezetne. Bastrnák Tibor szerint azonban környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból legalább annyira károsak a nagy cégek, mint a kis házi pálinkafőzdék.

Nyitókép: Bánáti Balázs

Kapcsolódó hang

Szlovákiában is engedélyeznék az otthoni pálinkafőzést
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018