eur:
392.51
usd:
367.59
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Vitatott programot indít újra Csehország

Csehországban az egészségügyi minisztérium az orvosi kamara nyomására korábban leállította az úgynevezett Ukrajna-projektet, amely alapján ukrán orvosok tucatjai érkeztek a csehországi kórházakba. A kamara érvelése szerint kockázatos a külföldi orvosok alkalmazása, mert nem tudni, milyen képzést kaptak otthon. Az orvoshiánnyal küszködő régiók panaszai miatt azonban most újraindul a program.

Vojtech Adam cseh egészségügyi miniszter kiállt a program újraindítása mellett.

„Amennyiben leállítjuk a programot, az a veszély fenyeget, hogy hamarosan be kell zárnunk néhány kórházi osztályt”

– nyilatkozta a cseh közrádióban a miniszter.

A tárcavezető nem fogadja el az orvoskamara kifogását, amely szerint az ukrán orvosok alkalmazásának leegyszerűsítése kockázatos a betegek szempontjából. „Nem gondolom, hogy létezne egy jegyzék arról, hogy ott, ahol ukrán orvosok gyógyítanak, nagyobb a betegek elhalálozási aránya” – jegyzete meg a tárcavezető.

Azt Milan Kubek, a Cseh Orvoskamara elnöke is elismerte, hogy ilyen lista nincs. Azt azonban fontosnak tartja, hogy az ukrán orvosokat ugyanolyan vizsgáknak vessék alá, mint a hazaiakat, és elengedhetetlennek nevezte az orvosi diplomájuk elismertetését is.

A cseh kamara elnöke a politikusokat teszi felelőssé az orvoshiányért.

Az országban jelenleg az ukrán orvosok vannak túlsúlyban a külföldiek közül, holott nemrégiben még a szlovákok voltak a legtöbben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×