eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jelentős háromszögben az uniós autóipar magja

Jelentős háromszögben az uniós autóipar magja

Szlovákia, Németország és Csehország a jövőben még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az ipar, különösen az autóipar fejlesztésére. Egyebek mellett ebben állapodtak meg a három ország kormányfői Berlinben, ahol a csehszlovák-német alapszerződés aláírásának 25. évfordulója alkalmából találkoztak.

Angela Merkel német kancellár, valamint Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök egyetértett abban, hogy az általános iparfejlesztési és együttműködési elveket hamarosan a három ország illetékes gazdasági miniszterei és iparkamarai elnökei tekintsék át.

Robert Fico szerint

Szlovákia, Németország és Csehország jelentős ipari háromszöget alkotva az autóipar magját képezik az Európai Unióban.

Angela Merkel azt emelte ki a találkozó kapcsán, hogy szükség van a versenyképesség növelésére és a kutatás-fejlesztés minőségének emelésére.

Bohuslav Sobotka rámutatott, hogy az autóipar fontos kihívások előtt áll, ami az elektromos autókat, az önvezetést és a gyártás digitalizációját illeti.

„Ezek a technológiai változások olyan lehetőségeket teremtenek, amelyekkel növelhető a versenyképesség” – hangsúlyozta Sobotka.

A három politikus a trilaterális kérdéseken túl érintette az Európai Unió jövőjét is.

Robert Fico a találkozó után arról beszélt, hogy az unióhoz később csatlakozott tagállamok számára jelenleg az a legfontosabb kérdés, milyen gyorsan tudnak közelíteni a régi tagállamok életszínvonalához. Ebben fontos szerepe van a kohéziós politikának, amelyet új alapokra kell helyezni.

A szlovák kormányfő leszögezte, hogy nincs mitől tartanunk, sőt

jobb lenne a nagyobb szigor, a kevesebb bürokrácia, s talán hasznunkra válna némi befektetési kivétel is,

hogy a forrásokat hatékonyabban lehessen kihasználni.

Terítékre került a kétsebességes Európa kérdése is.

Ezzel kapcsolatban Robert Fico leszögezte, hogy

a V4-es együttműködés ugyan az egész Európai Uniót inspirálhatná, de a csoportosulás Szlovákia számára nem jelent alternatívát.

„Számomra fontos a regionális együttműködés, de hangsúlyozom, ez számunkra nem az európai integráció alternatívája, nem alternatívája annak a létérdeknek, hogy Szlovákia az európai integráció magjához tartozzon” – hangoztatta a szlovák miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×