eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Már csak parancsra vár a német kiberhadsereg

Már csak parancsra vár a német kiberhadsereg

Berlinben a védelmi miniszter kedden avatja fel a német véderő új hadosztályát, amelynek feladata az internet útján történő elhárítás és - szükség esetén - kibertámadások előkészítése. Az új hadosztály tagjainak toborzása még folyamatban van, de költségeire máris 25 millió eurót irányoztak elő.

A német hadsereg,

a Bundeswehr számítógéprendszerét naponta több száz behatolási kísérlet éri

– jelentette ki a védelmi minisztérium államtitkára.

Katrin Suder azzal kapcsolatban tájékoztatta a média képviselőit, hogy a hadsereg szerdától kezdve új hadosztállyal bővül, amely nem fegyverrel a kezében, hanem az internet útján gondoskodik majd az ország hatékony védelméről.

Az államtitkár utalt azonban arra is, hogy

a kiberhadosztály néven alakuló egység kiképzést kap támadások végrehajtására is.

Katrin Suder elmondta, hogy az új hadosztály Ludwig Leinhos altábornagy vezetése alatt áll majd, és taglétszáma 14 ezer lesz.

Az államtitkár közölte azt is, hogy egyelőre még javában folyik a toborzás, de ez nem könnyű feladat, mert az ipar is kiváló elhelyezkedési lehetőségekkel kecsegteti még azokat az informatikusokat is, akik félidőben hagyják abba tanulmányaikat.

Tény, hogy az új hadosztály felállítására égetően szükség volt, mert a német véderő számítógéprendszerét nap mint nap számos ellenséges szándékú behatolási kísérlet éri.

Az új egységnek ezt kell majd kivédenie, valamint fegyveres konfliktus kirobbanása esetén a szemben álló fél komputer-rendszerének megzavarása révén támogatni a fegyveres alakulatok tevékenységét.

Az államtitkár nyilatkozatát megerősítette Ursula von der Leyen védelmi miniszter is, aki hozzátette azt is, hogy

a fegyverek mellett a modern hadviselésben egyre nagyobb jelentősége van a kiberegységek akcióinak.

Jól értesült források szerint néhány évvel ezelőtt az izraeli hadsereg kiberalakulatának sikerült behatolnia az iráni atomkutatási program számítógéprendszerébe és így erősen visszavetette a nukleáris kísérletek végrehajtását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×