eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ünneplendő vagy túlhaladott az európai gondolat?

Szociális, gazdasági és védelmi képességeit tekintve erős, egyben pedig biztonságos Európai Uniót kell felépíteni az elődök hatvanévi munkájára alapozva - jelentette ki a német kancellár az Európai Unió alapkövét lefektető Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóján az olasz fővárosban tartott uniós csúcsértekezlet után.

A berlini törvényhozás elnöke pedig arra mutatott rá, hogy a tagállamok egyéni politikával aligha léphetnek fel eredményesen a legégetőbb nemzetközi problémák leküzdése ellen.

Azonban a német média számára a látványos, de igencsak rövid római csúcs kérdéseket is felvet Európa jövőjét illetően.

Ünneplendő vagy túlhaladott az európai gondolat?

Az állami német tévécsatorna szerint az olasz fővárosban rendezett szombati uniós csúcstalálkozón a földrész jövőjéről aláírt Római Nyilatkozat sekélyesnek mondható és a benne foglaltakat könnyen előre lehetett látni. És az ünnepi összejövetel rövidsége sem tanúskodik úttörő jellegű határozatokról. Mégis - állapítja meg a német tévé kommentátora, – sikernek nevezhető a 60 évvel ezelőtt kezdett európai egységfolyamat, amely meghaladja az alapítók reményeit.

A Der Spiegel hírmagazin arra mutat rá, hogy Európa már jobb napokat is megélt. Hogy ezt a meggyőződést osztja-e a közvélemény, kérdések tesz fel a lap olvasóinak.

Ünneplendő vagy túlhaladott az európai gondolat?

Egyebek között arra keres választ, hogy Nagy-Britannia kiválása, a valutaválság megoldatlansága, Lengyel- és Magyarország, más kelet-európai tagállammal együtt történő jobbra tolódása idején, van-e ok az ünneplésre, és nem túlhaladott-e már az európai gondolat?

A média – mintegy ellenvéleményként – idézi a kancellárt, aki fontos előrelépésnek nevezte a Római Nyilatkozat szombati aláírását és hangsúlyozta, hogy ennek szellemében folytatják a gazdaságilag és társadalmilag erős, egyben pedig biztonságos Európa építését, amit a külső határok eredményesebb védelmezésével lehet elérni. Angela Merkelhez hasonlóan, a német törvényhozás elnöke is elismeréssel szólt az Európai Unió eddigi eredményeiről és példaként a belső piac megvalósulását említette, amely valamennyi tagállamban megvetette a gazdasági jólét alapjait. Norbert Lammert szerint nem véletlen, hogy Nagy-Britannia kiválása az Unióból kiváltképpen ennek belső, szabadkereskedelmi piacnak a jövőjét is vita tárgyává tesz a 27 tagállam körében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×