eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Donald Trump: elkezdjük a falépítést

Donald Trump ismét a Twitteren üzent, ezúttal arról, hogy ma fontos nemzetbiztonsági rendeleteket ad ki. Várakozások szerint az amerikai elnök megtiltja majd a menekültek befogadását hét muszlim országból és rendeletet ad ki a mexikói határfal építéséről.

„Holnap nagy nap, NEMZETBIZTONSÁGI KÉRDÉSEK (a terítéken). Többek között megépítjük a falat!”

Így üzent az elnökök részéről megszokott kommunikációs csatornákat megkerülve a Twitteren Donald Trump. Az új amerikai elnök továbbra is gőzhengerként halad előre, miközben a Kongresszus megkerülésével egy sor elnöki rendelettel próbálja demonstrálni, hogy betartja kampányígéreteit.

Ezek egyike a nagy felháborodást kiváltott „Fal” Mexikó határán, amelynek célja a szomszédból érkező és az amerikai feketegazdaságban dolgozó illegális bevándorlók megállítása. Trump ígérete szerint a falért – amely már kormányzata szerint sem lesz mindenhol „Fal” – Mexikó fizet majd.

Most már arról beszél, hogy szövetségi pénzekből indul meg az építkezés és Mexikó később majd átvállalja a költségeket. Kérdés, mint mond erre a jövő héten Washingtonba látogató Enrique Pena Nieto mexikói elnök, aki roppant népszerűtlen otthon, és akire nagy nyomás nehezedik, hogy ne engedjen Trumpnak.

Trump egy 2006-os törvényre támaszkodva rendelheti el a több mint 3000 kilométeres fal és kerítés építését. Az ifjabb George Bush elnöksége idején az amerikaiak már 1500 kilométernyi akadályt építettek Texas, Arizona, Új-Mexikó és Kalifornia mexikói határszakaszain.

Trump másik látványos bejelentése az, hogy „ideiglenes jelleggel” megtiltja a menekültek befogadását hét muzulmán országból.

Köztük van a nyugati beavatkozás után kaotikussá vált Líbia, Szomália, Jemen, az ellenséges Irán és Szíria, Szudán és a szövetséges Irak.

A tilalom várhatóan 30 napos lesz és nem vonatkozik a vallási kisebbségek tagjaira, például keresztényekre.

Egyes jogászok ugyanakkor azt mondták, hogy a rendeletet bírósági úton megtámadhatják – azzal az indoklással, hogy az egy adott vallás elleni diszkriminatív intézkedés.

Barack Obama volt jogi tanácsadója az amerikai Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatnál ugyanakkor azt mondta: az elnöknek joga van korlátozni a menekültek beengedését és a vízumok kiadását konkrét országok polgárainak, ha azt mondja, hogy ezt kívánja meg a közérdek.

A kampány idején Trump arra utalt, hogy minden muszlimnak megtiltaná az Egyesült Államokba történő belépést. Most már arról beszél, hogy „csak” olyan országokat sújtana tilalommal, amelyek polgárai fenyegetést jelenthetnek.

Emellett Trump a Twitteren megfenyegette a lövöldözések sújtotta Chicago városát: „Ha nem oldják meg” a problémát, beküldöm „a szövetségieket” - említett egy, a rendőkre és az FBI-ra egyaránt használt szleng kifejezést.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×