eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az orosz propaganda része a Russia Today?

A nyugati országokban az orosz propaganda terjesztésével vádolt médiumok egyike a Russia Today több nyelven sugárzó tévéadó. A csatorna például napirenden tartotta a Hillary Clinton számára kínos tényeket az amerikai elnökválasztás idején, de a bírálatokra azt mondja: alternatív véleményeket tár a nézők elé.

A több nyugati országban angolul és más nyelveken is nézhető Russia Today-ről nem lehet azt mondani, hogy az Oroszországot keményen bíráló liberális vagy akár konzervatív nyugati elit barátja lenne.

Még az állítólagos orosz hekkertámadásokról szóló amerikai titkosszolgálati jelentésbe is bekerült, amelyben a CIA, az FBI és az NSA szervezetek amiatt bírálták, hogy „az amerikai elnökválasztási kampány során végig, negatív módon összpontosított Hillary Clinton kiszivárogtatott emailjeire, egészségi állapotára, az iszlám szélsőségesekkel való állítólagos kapcsolatára, és korrupcióval is megvádolta”.

Az RT „hosszú ideje folytat kampányt, hogy aláássa az amerikai nézőknek az amerikai demokratikus folyamatba vetett hitét” – húzták alá az amerikai kémszervezetek.

Margarita Szimonjan, a Kreml által finanszírozott csatorna főszerkesztője erre azzal vágott vissza, hogy a jelentés „szomorú képet fest az amerikai hírszerzésben uralkodó állapotokról”.

A tengerentúlon nem aratott sikert Sziumonjan novemberi megjegyzése, amely szerint az Egyesült Államokban „nincs demokrácia” és Washingtonnak „nincs erkölcsi joga oktatni a világot”.

Még az orosz állami propaganda ellen fellépő egyik aktivista, Alekszej Kovaljov is azt mondja, hogy a hírszerzési jelentés ügyetlen volt.

„Sok legitim ok miatt bírálható az RT, de a jelentés a rossz okokat sorolja fel. Az, hogy tiltakozásokról, politikai vitákról tudósítanak, teljesen legitim médiatevékenység” – mondta.

Hozzátette még, hogy mivel az amerikai hírszerzők olyan nagy figyelmet szenteltek az RT-nek, ezt otthon sikerként fogják elkönyvelni, és még meg is növelhetik a csatorna finanszírozását.

„Ha kémeknek és szabotőröknek nézik az RT riportereit Amerikában, az csak muníciót ad az orosz kormánynak, amikor a nyugati bírálatokra kell válaszolni” - fogalmazott.

Az RT-t nézve nem kétséges, hogy a csatorna egyik célja, hogy megingassa az elfogadott nyugati narratívákat és borsot törjön a nyugati politikusok orra alá. Angol anyanyelvű, vagy angolul jól beszélő műsorvezetői rendszeresen vendégül látták például Julien Assange-t, a WikiLeaks alapítóját, vagy olyan euroszkeptikus vezetőket, mint Nigel Farage, a Brit Függetlenségi Párt volt vezére.

A 2008-as grúziai háború idején ugyanakkor az RT-n lehetett olyasmit látni, ami a nyugati média számára vagy kényelmetlen volt vagy nem volt érdekes. Miközben a nagy nyugati adók a Grúzia elleni orosz invázióra összpontosítottak, az RT arra koncentrált, hogy a háború kezdetén, a szakadár Dél-Oszétiát visszafoglalni akaró Grúzia Grad rakétavetőkkel lőtt polgári házakat és civil lakosokat ölt meg.

Az amerikai elnökválasztásokról szólva Szimonjan azt mondta: az senkit sem zavart, hogy a brit Guardian is „beavatkozott” a kampányba, amikor egy ilyen című cikket publikált: „Ne szavazz Trumpra, válaszd meg Clintont”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×