eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lajčák: Nem túl hízelgőek Trump kijelentései

A szlovák külügyminiszter szerint Donald Trump megválasztott amerikai elnök nem nyilatkozott túl hízelgően az Európai Unióról, Miroslav Lajčák azonban úgy véli, meg kell várni, mi lesz az elnök véleménye a beiktatása után.

A szlovák külügyminiszter az Európai Unió külügyi tanácsának ülésén megjegyezte, hogy Donald Trumpnak az utóbbi napokban elhangzott kijelentései több kérdést is felvetettek az európai diplomaták körében. A következő amerikai elnök egyebek mellett elavultnak nevezte a NATO-t, és arról is beszélt, hogy az uniós menekültpolitika miatt újabb tagállamok távozhatnak az Európai Unióból.

 Miroslav Lajčák azonban hangoztatta, hogy az uniós külügyminisztereknek nem kellene Trump minden egyes kijelentésével foglalkozniuk, főleg akkor, amikor még el sem foglalta hivatalát. Azt azonban a szlovák külügyminiszter is elismerte, hogy az ilyen jellegű kijelentések már jelzik az amerikai politika jövőbeli irányát, amelyekre az Európai Uniónak fel kell készülnie. „Ami a NATO-t érintő kijelentéseket illeti, nem az elavult vagy a szükségtelen szavakra helyezném a hangsúlyt, hanem inkább arra, hogy a szövetségnek változnia kellene úgy, hogy képes legyen ellenállni a jelenlegi legnagyobb veszélynek, vagyis a terrorizmusnak” – jelentette ki a szlovák diplomácia vezetője.

 Miroslav Lajčák úgy véli, ami pedig Donald Trump arra vonatkozó kijelentését illeti, amely szerint újabb tagállamok távozhatnak az unióból, azt úgy kell értelmezni, hogy azokat Trump egy brit napilapnak és a brit polgároknak címezte. „Lehet, hogy az európai partnerek előtt ugyanezekkel a témákkal kapcsolatban más mondatokat fogalmazott volna meg. De miután Donald Trump elfoglalja az elnöki széket, véleményem szerint hivatalának súlya és tekintélye befolyásolja majd a kijelentéseit” – tette hozzá Miroslav Lajčák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×