eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György

Belép Theresa May az oroszlán barlangjába

Az oroszlán barlangjába indul Theresa May. A Brexit-népszavazás után hatalomra került brit kormányfő csütörtökön vesz részt első európai uniós csúcstalálkozóján. May kabinetjét a kormányzó brit konzervatívokat éles bírálatok érik azért, mert még mindig nem fogalmazták meg: pontosan mit is akarnak elérni az EU-ból való kilépésről szóló tárgyalásokon.

Theresa May egyfajta felszínes nyugalmat hozott a Brexit-voks utáni kaotikus brit belpolitikába. Bár ő maga Nagy-Britannia folytatódó EU-tagságáért kampányolt a sokkoló eredménnyel zárult népszavazás előtt, mostanra szinte 180 fokos fordulatot hajtott végre.

A kormányzó brit konzervatív párt őszi kongresszusán gyújtó hangú beszédben ígérte, hogy sikerre viszi a Brexitet és annak is a „keményebb” fajtáját – azaz, hogy Nagy-Britannia még csak laza köteléket sem tartana fent az EU-val, feladná a közös piaci tagságot, hogy így távol tarthassa az uniós migránsokat, azaz munkavállalókat és elkerülje azt, hogy befizessen az uniós költségvetésbe.

Belügyminisztere még azt is megszellőztette, hogy külföldi dolgozóikról szóló listák közzétételére köteleznék, a brit cégeket és „megszégyenítenék” azokat, ha nem a brit dolgozókat preferálják. A brit belügy végül visszatáncolt az ötlettől, de már most érezhető, hogy az álláspontok brit és európai oldalon is kezdenek keményedni.

Míg a brit közvélemény nagy része még mindig nem tud megbékélni a két év múlva közelgő válással – feltéve, ha May beadja a „hivatalos papírokat”, azaz a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét -, addig uniós, francia és német vezetők is jelezték: a briteknek el kell dönteniük, a „kemény Brexitet” választják vagy mégis maradnak.

„Senki sem tudja, hogy végződik, egyelőre a vonat a fal felé tart” – mondta a Reutersnek egy európai illetékes. A hírügynökség megjegyzi, a többi 27 tagállam „meglepő egységet” mutat majd fel a Brüsszelbe érkező May-jel szemben. Attól tartanak ugyanis, hogy ha hagynák a briteket „mazsolázni” és kiválasztani, hogy milyen előnyöket tartanak meg, miközben nem adnak kedvezményeket, akkor az az Unió szétszakadásához vezethet.

A Londonban tárgyalt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ugyan békülékeny és nem harcias nyilatkozatot tett szerdán reggel a CNBC televízióban, de az idézett EU-illetékes azt mondta, „senki sem akar engedményt tenni a briteknek”.

Szijjártó azt hangsúlyozta, hogy Magyarország „a lehető legszorosabb kereskedelmi és gazdasági” kötelékeket akar a britekkel a Brexit után, és hogy a két ország sok tekintetben szövetséges.

Ha visegrádi kollégáihoz képest késve is, de kijelentette: a magyar kormány keményen fellép majd a tárgyalásokon, hogy megvédje az itteni magyar munkavállalók jogait.

Visszatérve a brüsszeli csúcsra, annyi bizonyos, hogy az európaiak nem hajlandók „előtárgyalásokat” tartani a britekkel azelőtt, hogy azok hivatalosan is aktiválnák a kilépésről szóló, 50. cikkelyt.

May ígérete szerint erre „jövő márciusig” kerül sor. Ennek az az oka, hogy nincs álláspont, a kormányzó brit toryk ugyanúgy csatáznak a Brexit „mivoltáról”, mint korábban arról, hogy országuk az Unió tagja legyen-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×