eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Informális EU-csúcstalálkozó zajlik Pozsonyban

Az Európai Unió vezetői megkezdték a tárgyalásokat a szlovák fővárosban az unió informális csúcstalálkozóján. Az állam- és kormányfők először ültek tárgyalóasztalhoz Nagy-Britannia nélkül. A csúcsértekezleten így 27 tagállam vezetője vesz részt. Összesen 343 külföldi delegáció érkezett Pozsonyba, emellett több mint 1350 akkreditált újságíró is jelen van a világ több mint 60 országából. Politikai elemzők szerint a pozsonyi csúcs hónapokra visszamenőleg az egyik legfontosabb uniós találkozó.

A találkozó kezdete előtt Robert Fico szlovák miniszterelnök üdvözlőbeszédében azt mondta, nagyon boldog, hogy Pozsonyban fogadhatja az egyes államok vezetőit. „A csúcstalálkozó lehetőség, hogy megmutassuk, az unió egységes” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, a találkozó legfőbb feladata, hogy közösen elejét vegyék a pesszimista gondolkodásnak, és kizárják egy esetleges újabb kilépésről szóló népszavazás lehetőségét. Fico megerősítette, hogy várakozásai szerint a tagállamok vezetői menetrendet dolgoznak ki a következő hat hónap legfontosabb teendőire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről döntő népszavazás következményeképpen. „Elengedhetetlen, hogy őszinték legyünk, megmondjuk, hogy jelenleg hol tartunk, és egységet mutassunk, és a nap végén tudjuk, hogyan folytassuk tovább az utat a Brexit után” – szögezte le a szlovák miniszterelnök.

 Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter reggel úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélések fő témáját a biztonsági kérdések, az európai gazdaság versenyképessége és a nyilvánossággal való kapcsolattartás javítása alkotja. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az unió kezdi elveszíteni a támogatottságát az emberek körében, akik egyre gyakrabban fogalmaznak meg bírálatot a közösséggel szemben, és erre az uniónak reagálnia kell.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök még Prágában az elutazás előtt azt mondta, Csehország az illegális migráció megállítására és a terrorveszély elhárítására szeretne komoly hangsúlyt fektetni a csúcsértekezleten. Pozsonyban már a következőket nyilatkozta: „Közösen szeretnénk folytatni, mert, ha ezt nem tesszük, akkor milyen választási lehetőségeink maradnak? Protekcionizmus, kerítések állítása és a tagországok közti konfliktusok elmélyülése. Ezt pedig senki sem szeretné.”

 Martin Schulz szerint az a kulcskérdés, milyen uniót szeretnénk, mert az csak olyan erős tud lenni, ahogy a tagállamok megengedik. „A parlament és a bizottság csak az unió szervei, de magát a közösséget a tagállamok alkotják, melyeknek vállalniuk kell a felelősséget” – húzta alá az európai parlament elnöke, hozzáfűzve, hogy a legnagyobb felelősség a politikusoké, ezért fontos, hogy mindegyikük azt tegye otthon, amit Brüsszelben mond.

 Angela Merkel német kancellár úgy véli, egy csúcsértekezlettől nem lehet elvárni azt, hogy az unió minden egyes problémájára megoldást találjanak. „Jelenleg arra keressük a választ, hogyan tudnánk jobbak lenni a biztonsági területen, a terrorizmus elleni harcban és a munkahelyteremtésben” – nyilatkozta Pozsonyban Angela Merkel német kancellár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×