eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb húsz szíriai tervezi, hogy elhagyja Szlovákiát

"Miután a Szlovákiában tartózkodó 149 asszír keresztény közül 21-en bejelentették, hogy visszatérnek hazájukba, újabb 20 menekült tervezi, hogy elhagyja Szlovákiát" - jelentette be a Szlovák Migrációs Hivatal igazgatója. A belügyminisztérium eközben már közölte, hogy a távozó irakiak helyébe nem tervezi újabb menekültek befogadását.

 A menekültek távozása nem jelenti azt, hogy Szlovákia kudarcot vallott volna integrálásuk terén. Bernard Priecel, a Migrációs Hivatal igazgatója ugyanis azt mondta, a menekültek főleg a honvággyal és a kultúrák közti különbségekkel indokolták döntésüket, mely szerint visszatérnek hazájukba.

„Hallottuk, hogy további, körülbelül 20 személy tervezi a hazatérést. Ezek természetes dolgok, amivel számoltunk. Tudtuk, hogy nem mindenki marad itt azok közül, akik menedékjogot kaptak Szlovákiában” – magyarázta a hivatal igazgatója.

 Ha újabb 20 személy hagyná el az országot, az azt jelentené, hogy a decemberben Szlovákiába érkező 149 asszír menekült nem egész egy harmada térne vissza szülőhazájába. A megüresedett helyeket azonban Szlovákia nem tervezi betölteni újabb menekültekkel. „Egyelőre nem tervezzük a pótlást, mert rengeteg munkával jár, mégiscsak a világ teljesen más részéből származnak. Nem látok esélyt arra, hogy növeljük kapacitásainkat” – mondta Robert Kaliňák belügyminiszter.

Szlovákia az idei év nem egész öt hónapjában 151 személynek adott menedékjogot, ami több, mint az elmúlt 9 év alatt jóváhagyott összes menedékkérelem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×