eur:
388.93
usd:
361
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

70 ezren menekülnek az aleppói offenzíva elől

Becslések szerint 70 ezren menekültek el Aleppó környékéről a szíriai hadsereg és a vele szövetséges iráni egységek, milíciák és az orosz légierő offenzívája nyomán.

Bassár al-Aszad csapatai és a vele szövetséges erők: a libanoni Hezbollah, kisebb iráni egységek és kormányhű milíciák három irányból csaptak le Szíria második legnagyobb városára a hétvégén - az orosz légierő támogatása mellett.

Egy, a Telegraph című brit lapnak nyilatkozó segélymunkás azt mondta, hogy az emberek pánikban vannak. "Mindenki menekül, mindenki fél. Az utcákon, a mezőkön alszanak, de nincs hova menniük" - mondta Zaidún al-Zoabi, a Szíriai Egészségügyi Segélyügynökségek Szövetségének vezetője.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn nemzetközi fellépést sürgetett, hogy megakadályozzák, hogy szíriai menekültek újabb hulláma haladjon át a török határon.

A Szíriai Emberijogi hálózat nevű csoport szerint az utóbbi napokban tömegesen menekültek el az emberek Aleppo környékéről, több falu szinte teljesen kiürült, és legalább 70 ezer ember kelt útra.

Az erősek gyalog mennek, a gyengéket talicskán tolják - mondta a neve elhallgatását kérő illetékes.

Az aktivisták szerint a hátramaradottak orvosi ellátása veszélyben van, miután orosz bombák találtak el két kórházat is. Az aktivisták azt állítják, hogy egy újszülöttosztályt is megrongált a támadás, és az inkubátorokból mentették az újszülötteket.

"Az orvosok alig alszanak. Nemsokára elhagyják Szíriát, és sokan fogják követni őket" - mondta a korábban idézett Dr Zoabi.

Aleppo teljes visszafoglalása hatalmas győzelem lenne az Aszad-rezsimnek, és legalább ekkora vereség a vele szembenálló lázadóknak, akiket 2012 óta nem tudnak kifüstölni a kormányerők.

A lázadók, köztük a Szabad Szíriai Hadsereg nevű és központi parancsnokság nélkül működő laza koalíció csapatai azt mondják: új, amerikai tankelhárító rakétákhoz jutottak. Ezeket a rakétákat az elmúlt hetekben eredményesen vetették be a kormányerők ellen.

Jelentések szerint a lázadók keményen ellenállnak, de jelentős veszteségeket szenvedtek.

Az utóbbi napokban 40-et öltek meg közülük - egyikük a legmagasabb rangú és az amerikaiak által támogatott csoport, a Nureddin al-Zinki hadosztály katonai parancsnoka, Iszmail Naszíf volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×