eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A németek többsége elégedett Angela Merkellel

A német lakosság kereken 70 százaléka meg van elégedve a kancellár politikájával, de Angela Merkel is úgy érzi, hogy szívesen végzi feladatát, ezért készen áll arra, hogy negyedszer is elvállalja a tisztséget. A Spiegel című hírmagazin beszámolója szerint a jelenleg szabadságát töltő Angela Merkel hivatalosan csak a jövő év elején akarja nyilvánosságra hozni szándékát.

Németországban nincs megszabva, hogy egy politikus hány éven át töltheti be a kancellári tisztséget. A jelenleg súlyos egészségügyi problémákkal küzdő Helmut Kohl például 16 éven keresztül vezette a német kormány ügyeit. Az ő pártfogoltjának számító Angela Merkel 2005-ben került az akkor keresztény-liberális koalíció élére.

A Spiegel hírmagazin jelentése szerint a kancellár pártjának, a Kereszténydemokrata Unió főtitkárát, Peter Taubert a napokban tájékoztatta szándékáról és megállapodott vele abban is, hogy miként készítsék elő a választási hadjáratot. A kisebbik kereszténypárt, a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió élén álló Horst Seehoferrel is tanácskozott már a 2017-ben esedékes parlamenti választás előkészítéséről. A lap utalt arra is, hogy máris megkezdték a kampány résztvevőinek toborzását.

Eddig úgy hírlett, hogy Angela Merkel döntését hivatalosan csak a jövő esztendő elején akarta nyilvánosságra hozni. Mivel ezekben a napokban férjével együtt nyári szabadságát tölti a dél-tiroli Alpokban, nem volt elérhető tudósítók számára, és pártjának vezetősége körében sem akadt senki, aki hajlandó lett volna, hogy megerősítse, vagy cáfolja a Spiegelben megjelent hírt.

Tény, hogy a kancellár rendkívül népszerű a választók körében. A legújabb felmérések 70 százalékos támogatottságról tanúskodnak. Így nem véletlen, hogy még egy vezető szociáldemokrata politikus, Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke, Torsten Albig a közelmúltban úgy vélte, pártja helyesebben tenné, ha a 2017-ben esedékes választásra nem állítana ellenjelöltet Angela Merkellel szemben, hanem eleve a jelenlegi berlini koalíció folytatása mellett szállna síkra a kampány során.

Noha Albig nyilatkozatát pártja vezetősége élesen bírálta és azonnal elvetette, a kijelentés rávilágít a berlini erőviszonyokra, egyben pedig jól példázza, hogy - legalábbis ezekben a napokban - milyen politikai jövőre számíthat az Európai Unió legbefolyásosabb szereplőjének tekintett Angela Merkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×