eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

50 dollár alatt az olaj ára, de "szuperolcsó" nem lesz

Tovább esett a nemzetközi piacokon a kőolaj ára - az amerikai kitermelésű kőolaj már kevesebb, mint 50 dollárba kerül hordónként. Szakértők szerint bár a csökkenő kereslet és a növekvő kitermelés is lefelé nyomja az árakat, mégsem jön a "szuperolcsó" olaj.

Négy hónapja nem volt ilyen olcsó a kőolaj, mint most, ami további nehézségeket okoz a kitermelőknek de jól jön a fogyasztóknak.

Az amerikai kőolaj hordónkénti ára több, mint 4 százalékkal esett az elmúlt napokban.

A nemzetközi kereskedelemben viszonyítási alapnak számító Brent-típusú kőolaj ára pedig közel 2,7 százalékot zuhant egyetlen nap alatt.

Piaci elemzők szerint az a tény, hogy több olajfúrótornyot állítottak üzembe a nagyobb olajcégek, jelentős szerepet játszott abban, hogy az árak 21 százalékkal estek az elmúlt hónapban. Csak az elmúlt héten 5 új tornyot adtak át az Egyesült Államokban, így azok száma már eléri a 664-et.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium közben arra utalt, hogy a csökkenő kereslet is lefelé nyomhatja az árakat - az amerikai építőipar például mindössze 1 tized százalékos növekedést produkált júniusban.

Elemzők szerint most bekövetkezhet a mérsékelten alacsony, bár nem "szuperolcsó" olajár időszaka.

2004 előtt például 18 dollár volt a Brent és 19 az amerikai kitermelésű olaj hordónkénti ára. Azzal párhuzamosan, hogy az elmúlt évtizedben felpörgött a kínai gazdaság, az olaj ára egészen 140 dollárig emelkedett.

A kitermelők - köztük az amerikai palaolaj kitermelők - most azonban rekordmennyiséget hoznak a felszínre, miközben a kínai növekedés jelentős módon visszaesett és valószínűleg alacsonyabb szinten stabilizálódik.

Mindez azt jelenti, hogy visszaesik a kereslet a feltörekvő gazdaságokban. Növeli a túlkínálatot és lefelé nyomja majd az árat az is, hogy az Irán elleni szankciók feloldásával további, jelentős készletek kerülnek vissza a piacra.

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint ugyanakkor az Egyesült Államokon kívül nem szabad hosszan tartó túlkínálatról beszélni és az iráni olajra éppenséggel szükség lesz ahhoz, hogy stabilizálódjanak az árak.

Ezért lehet arra számítani, hogy nem lesz "szuperolcsó" olaj, és az árszint a hordónkénti 60-70 dolláros szintre áll be - mondják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×