eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elnéptelenedhetnek a német falvak

A német társadalom fokozatosan elöregszik. Ez távolról sem új jelenség és demográfusok már régóta kongatják a vészharangot. Azonban a Bertelsmann Alapítvány egy most közzétett tanulmányára hivatkozva jelenti - az elöregedés távolról sem egységes folyamat, mert a nagyvárosok lakossága növekedni fog, míg a vidékek elnéptelenedése felgyorsul.

A jelenleg közel 3 és fél millió lakossal rendelkező német főváros egyre nagyobb vonzerőt jelent a felnövekvő nemzedék számára, így 2030-ban várhatóan már csaknem 5 millióan fognak Berlinben lakni. Az egykori NDK-ban fekvő Szász-Anhalt tartomány lakóinak száma viszont 13 egész 6 tized százalékkal csökken 2030-ig.

Hasonló helyzet fenyegeti a Berlintől északra fekvő Mecklenburgot is. Ez komoly infrastrukturális problémákat von majd maga után, ugyanis másfél évtized múlva a vidéken akadozni fog az egészségügyi ellátás és zavarok lépnek fel a helyiérdekű forgalomban is.

A tekintélyes Bertelsman Alapítvány tanulmánya szerint a születések visszaesése miatt 2030-ra a németek száma fél millióval kevesebb lesz, annak ellenére, hogy az átlagos életkor még jobban kitolódik. Mivel a felnövekvő nemzedék egyre nagyobb ütemben fogja elhagyni a falvakat csak az idősebb réteg marad hátra, akikről mind kevesebben fognak gondoskodni, következésképpen a települések vezetőinek alaposan át kell gondolniuk, miként tudnák biztosítani a nem is annyira távoli jövőben az aggok megfelelő ellátását.

A Bertelsmann Alapítvány szerint a 80 év feletti németek száma 2030-ra megkétszereződik és várhatóan megközelíti majd a 8 és fél milliót. Mindez növekvő terhet ró a társadalom aktív rétegére, habár jól képzett fiatal külföldi álláskeresők betelepítésével nemcsak a gazdasági élet vezetőinek régóta hangoztatott követelését elégítené ki a kormány, hanem enyhítenék a munkavállalókra nehezedő társadalom biztosítási terheket is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×