eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Idén már százezer bevándorló kelt át a Földközi-tengeren

Az idén már 100 ezer bevándorló kelt át a Földközi-tengeren, hogy bejusson az Európai Unióba - közölte az ENSZ. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közölte, hogy fokozza jelenlétét Dél-Olaszországban és Görögországban. Az ok: drámai módon megugrott az érkező bevándorlók száma.

Január óta 103 ezer menekült és migráns kockáztatta az életét, hogy európai földre léphessen.

A bevándorlók rossz állapotban lévő, zsúfolt hajókon és lélekvesztőkön vágnak neki az életveszélyes útnak, hogy aztán Olaszországban vagy újabban a görög szigeteken érjenek partot.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közölte, hogy fokozza jelenlétét Dél-Olaszországban és Görögországban. Az ok: drámai módon megugrott az érkező bevándorlók száma.

A hétvégén európai hajók közel 6000 embert - főleg afrikaiakat - mentettek ki a líbiai partokhoz közel felfedezett halászhajókról és gumicsónakokról. A migránsokat - akik között terhes nők és gyerekek is voltak - Olaszországba vitték.

Olaszországban a tavalyihoz képest 10 százalékkal több bevándorló talált menedékre. Görögországba azonban hirtelen minden korábbinál többen érkeztek: míg 2014-ben összesen 34 ezren, addig az idei év első öt hónapjában már jóval többen, 48 ezren.

Az adat a Nemzetközi Migrációs Szervezettől származik.

Az ENSZ megemlíti, hogy sokszor tragédiával végződött az átkelés - csak az idén közel 1800-an fulladtak a tengerbe. Áprilisban egyetlen hajó katasztrófája 800 életet követelt. Ennek nyomán újították fel az európai államok a mentő missziókat a Földközi-tengeren.

Mint a Világszervezet ügynöksége megjegyzi, jelentősen megugrott a bevándorlók közt a szíriai, afgán és iraki lakosok aránya - ők a török partokról indulva próbáltak bejutni Görögországba. A görög szigetek naponta átlagban 600 menekültet fogadnak be.

Leszbosz szigetére különösen sokan érkeznek, ami hatalmas terheket ró a helyi hatóságokra. Jelenleg több, mint 2500 ember várja, hogy regisztrálják.

A Menekültügyi Főbiztosság szerin sürgősen meg kell növelni a szigeteken az állami dolgozók létszámát és további forrásokat kell juttatni a hatóságoknak és a szigetek lakóinak is.

A Nemzetközi Migrációs Hivatal szerint a nyáron még több migránsra lehet számítani, mert a jó idő miatt sok, átkelésre alkalmatlan viziárművet is útnak indítanak az embercsempészek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×