eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre magasabbra csapnak a német kémügy hullámai

Az amerikai és a német hírszerző szolgálat együttműködése mind jobban borzolja a kedélyeket Berlinben, miután kiderült, hogy Ausztria ellen is kémkedett a német fél amerikai partnerei számára. A támadások középpontjában a jelenlegi belügyminiszter áll, akit azzal vádolnak, hogy fedezte az amerikai kémszolgálat titkos adatgyűjtését.

Két évvel ezelőtt kitudódott, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség még a kancellár mobiltelefonon folytatott beszélgetéseit is lehallgatta. Akkor a nemzetközi terrorizmus ellen harcra hivatkozva igyekeztek elsimítani az ügy miatt kirobbant feszültséget, habár az ellenzék követelésére parlamenti bizottság alakult az adatszerzés részleteinek kivizsgálására.

Időközben kiderült, hogy az amerikai fél aktív támogatóra talált a német hírszerző szolgálatban, amelynek a bajorországi Bad Aiblingban működő lehallgató és megfigyelőállomásán keresztül ipari célokról, köztük az AIRBUS elődjéről, az EADS csoportról, valamint vezető nyugati politikusokról, így a francia államfőről, valamint az Európai Bizottság elnökéről gyűjtöttek adatokat. Emiatt az Airbus feljelentést tett, egyben pedig felvilágosítást kért a berlini kormánytól.

Alighanem ennek alapján vette fontolóra bűnvádi eljárás megindítását a legfőbb ügyész, akit a törvényhozás jogi bizottsága szerdán hallgat meg.

Az ellenzéki pártok viszont már a német hírszerző szolgálat működéséért felelős személyek eskü tétel melletti kihallgatását sürgetik. Ez a személy pedig a mindenkori kancellári hivatal vezetője.

Korábban ezt a tisztséget a jelenlegi belügyminiszter, Thomas de Maiziere töltötte be, ő Frank Walter Steinmeiert követte, aki jelenleg az ország külügyminisztere. Így nem véletlen, hogy már nemcsak ellenzéki körökben követelik távozásukat és szorgalmazzák, hogy Angela Merkel végre tegyen pontot a kül- és belföldi hírszerzők törvénybe ütköző adatgyűjtéséért.

Tudósítók szerint az elkövetkező napok még kínos fejleményeket tartogatnak a keresztény- és szociáldemokrata pártból álló berlini koalíció számára. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×