eur:
389.68
usd:
361.89
bux:
68428.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Görögország kifogyhat a pénzből a Sziriza alatt

Miközben a görög választók egy része ünnepli a radikális baloldali Sziriza győzelmét, Görögország néhány héten belül kifogyhat a pénzből. Athénnek a jövő hónapban és márciusban több, közel 3 és félmilliárd euró kölcsönt kell visszafizetnie.

Alekszisz Ciprasz, a görög választásokon győztes Sziriza párt vezére nem vesztegette az időt: koalíciós megállapodást kötött a jobboldali bevándorlásellenes Független Görögök pártjával és letette a hivatali esküt.

Ciprasznak rövid időn belül meg kell mutatnia: komolyan gondolta-e, hogy kemény tárgyalásokon a görög államadósság egy részének elengedésére kényszeríti a nemzetközi hitelezőket.

Mint a Telegraph című brit lap utal rá, sürget az idő: a görög államkasszában 1,9 milliárd euró maradt, de 2 és fél milliárd euró értékű kiadásra kell pénzt találni. Februárban és márciusban összesen 3,4 milliárd eurót kell visszafizetni
a Nemzetközi Valutaalapnak.

A görög állam adóbevételei összeomlottak, mert a polgárok egy része már a Sziriza győzelmére és a várható könnyítésekre számítva nem fizette be az adóját.

A görög média szerint közben az aggódó befektetők december óta 20 milliárd eurót vittek ki az országból.

Athénnek ugyanakkor egyelőre segít az Európai Központi Bank. A görög bankok 54 milliárd euróhoz jutottak december végén és további források áramlanak hozzájuk. Ha azonban az EKB leállítja a kedvezményes hiteleket, akkor Görögországra azonnal lesújt a válság.

Február 28-án folyósítják Görögországnak a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag utolsó részletét, de csak azzal a feltétellel, ha folytatódik a megszorító program - amelyről a Szirizát vezető Ciprasz azt mondta, hogy első hivatali napján leállítja.

Az, hogy a Sziriza egy jobboldali, bevándorlás- és megszorításellenes párttal lép koalícióra, azt jelzi, hogy komolyan szembe akar szállni a nemzetközi hitelezőket képviselő Trojkával.

Miközben német politikusok azt ismételgetik, hogy a görögöknek be kell tartaniuk vállalásaikat, Panosz Kammenosz, a Független Görögök, az ANEL németellenes vezére, azt mondja "szülőföldje a Negyedik Birodalom megszorító megszállásától szenved".

A Nomura bank elemzője szerint a két radikális párt még harciasabb lesz, mint ha egyedül a Sziriza alakíthatott volna kormányt.

A németek és a finn kormány azt mondta: nem engednek el több adósságot, de hajlandók a fizetési feltételek enyhítéséről tárgyalni. Christine Lagarde, az IMF főnöke is arról beszélt: a hitelek részleges eltörlése nem lenne igazságos a német, de az olasz és a spanyol adófizetőkkel szemben sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Csúnya bukó lehet a vége, ha erre nem figyelsz az adóbevallásnál

Bár az szja-bevalláshoz tartozó nyilatkozat kevesebb mint egy perc alatt kitölthető, ezt elmulasztva mégis évente több milliárd forint adóvisszatérítésről mondanak le a nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagsággal rendelkező magánszemélyek. A jó hír az, hogy egyre többen figyelnek oda és egyre kevesebb pénzt hagynak így veszendőbe menni, viszont az átlagos pénztártag továbbra is nagyon messze van attól, hogy teljes egészében ki tudja használni az szja-visszatérítési plafont - közölte az ÖPOSZ.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×