eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Baltikum: német eurofighterek riasztják el a betolakodókat

Az ukrajnai válság kirobbanása óta a NATO erősítette katonai jelenlétét a három balti országban. Ennek keretében a légterüket szeptember eleje óta német harci gépek ellenőrzik. A Spiegel című hírmagazin jelentése szerint a közelmúltban orosz katonai repülőgépek több alkalommal is megsértették a Baltikum légterét.

Obama amerikai elnök az észt fővárosban, Tallinban a minap elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok mellett csupán Észtország fordítja nemzeti össztermelésének kettő százalékát védelmi célokra. Obama egy napos látogatásával azt akarta kidomborítani, hogy a NATO sziklaszilárdan kiáll a balti országok mellett, ezért nem kell tartaniuk az esetleges orosz mesterkedésektől.

Ezek gyakorlati elhárítását szolgálja a német harci gépek jelenléte a Baltikum légterében. Szeptember eleje óta a német légierő 4 eurofighter típusú gépe állomásozik az észtországi Ämari támaszpontján. Egyelőre fegyvertelenek a gépek, de hétfőtől kezdve már képesek lesznek arra is, hogy akár légi ütközet árán is megfutamodásra késztessék a betolakodót. A német pilótáknak azonban parancsba adták, hogy kizárólag akkor használhatják fegyvereiket, ha támadást intéznek ellenük.

Korábban dán gépek szavatolták a három balti ország: Litvánia, Lett- és Észtország légterét, de csupán egy alkalommal szálltak fel riadó elrendelése miatt. A finn kormányfő a NATO legutóbbi csúcsértekezletén azonban elmondta, hogy átlagosan hetente 3 esetben észlelik orosz harci gépek jelenlétét a Balti Tenger felett.

Az ämari támaszpontra vezényelt német pilóták is tapasztalták már az egyértelműen provokációnak tartott orosz berepüléseket, de - mint parancsnokuk hangsúlyozta - a négy eurofighter feladata az esetleges félreértések kiküszöbölése, hogy elejét vehessék a feszültség fokozódásának.

Az észt pilóták kevésbé fogadják az orosz provokációt ennyire higgadtan, ők ugyanis távolról sem tartják kizártnak az orosz fenyegetést. A német védelmi miniszter küszöbön álló látogatását az ämari támaszponton minden esetre igencsak megnyugtatónak tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×