eur:
385.51
usd:
354.6
bux:
68339.92
2024. május 21. kedd Konstantin

Csáky Pál: Nem tiszta lelkiismerettel szavaztam Junckerre

Jean-Claude Junckert az uniós országok állam-, ill. kormányfői testülete, az Európai Tanács minősített többséggel jelölte az Európai Bizottság elnökének. Mint köztudott, csak ketten nem szavaztak mellette, David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője az InfoRádióban azt mondta, nem hiszi, hogy rontana a szlovákiai magyar párt és a Fidesz közötti kapcsolatokon a Junckerre adott szavazata.

"Barátok között is előfordul, hogy bizonyos kérdésekben nem értenek egyet. A Fidesznek, mint ahogy David Cameronnak is megvoltak a maguk érvei, más-más okok miatt nem szavazták meg Juncker urat. Az érveik nagy részét én is osztom. Úgy gondolom, jobb lett volna egy fiatalabb, dinamikusabb személyiséget állítani az Európai Bizottság élére" - nyilatkozta Csáky Pál hozzátéve, hogy nem tiszta szívvel, nem tiszta lelkiismerettel szavazott Jean-Claude Junckerre.

Az MKP európai parlamenti képviselője hétfőn Strasbourgban egyperces felszólalásban hívta fel a figyelmet az őshonos kisebbségek jogaira. Csáky Pál angolul elmondott beszédében arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unión belül nem szabad a kisebbségekre úgy nézni, mint egy idegen elemre.

"Az őshonos kisebbségek néha akaratuk ellenére vannak kiszolgáltatva a nagypolitikai folyamatoknak, ugyanakkor a nagy nemzetek is példát vehetnének arról, hogy mennyire felül tudnak emelkedni néha ezen a kicsinyes helyzeten, és mennyire komoly szolgálatokat tudnak tenni az európai ügyeknek is" - fogalmazott a képviselő. Csáky Pál felszólalásában kérte az Európai Parlamentet, jobban figyeljen oda a kisebbségek jogaira.

"Viseltessenek pozitívan azok iránt a felvetések iránt, amelyekért én is és erdélyi, vajdasági, kárpátaljai sorstársaim is, de egyéb nyugat-európai kisebbségi közösségekből is tenni fogunk" - zárta felszólalását Csáky Pál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×