eur:
389.17
usd:
361.65
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Algéria labdarúgó-dilemmája: Enni vagy nem enni?

A muzulmán világban a hétvége óta tart a szent böjti hónap, a Ramadán, melynek során a hívők napközben nem fogyaszthatnak ételt, sőt inni sem szabad. Mindez gondokat jelenthet a brazíliai labdarúgó Vb egyik nagy meglepetésének, Algéria csapatának. Szövetségi kapitányuk most azt mondta: a játékosokra bízza, hogy böjtölnek-e.

Algéria szenzációsan szerepelt a foci vb-n és nem rettent meg az esélyesebb csapatoktól. Most azonban extra teher hárul rá. A hétvégén indult Ramadán böjti hónap miatt a muszlim hívők napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak.

Az algériaiak mai meccse épp egy órával napnyugta előtt kezdődik, tehát az előírások szerint ma már nem ehetnek a mérkőzés előtt. Ami még nagyobb gond lehet: nem is ihatnak - a tegnapi holland-mexikói meccsen például a játékosok a mérkőzés közben is ihattak, akkora volt a hőség.

A gyakorlat azonban az, hogy az úton lévő vagy nehéz fizikai munkát végző muszlimok figyelmen kívül hagyhatják a tiltást. Ennek ellenére vannak olyan hívő sportolók, akik nemzetközi tornák során is böjtölnek.

Vahid Halilhodzic, az algériaiak bosnyák származású szövetségi kapitánya azt mondta: a játékosokra bízza, hogy tartózkodnak-e az ételtől és az italtól. A szakvezetőnek nincs túl jó viszonya az algériai sajtóval és labdarúgó szövetséggel és vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal fenyegetőzött, hogy távozik, ha további kérdéseket kap a Ramadánról. Azt mondta, hogy bírálói gyűlöletet akarnak kelteni személye és családja ellen.

Az Algériai Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki, tagadva a legnagyobb helyi lapban megjelent állítást, hogy a szintén muszlim Halilhodzic arra utasította játékosait: ne böjtöljenek. A szövetség a nyilvánosság előtt azt mondta, hogy a francia-bosnyák tréner hároméves algériai ténykedése során mindig is különös tisztelettel kezelte a vallást.

Az edző megjegyezte: a böjt magánügy és a játékosok azt tesznek, amit akarnak. A döntés nem lehet könnyű, mert soha nem kísérték ilyen nagy remények Algéria vb-szereplését, mint most.

"Tiszteletlenség és nem etikus ilyen kérdéseket feltenni. Elég volt, beszéljünk a futballról. Ha továbbra is a Ramadánról kérdeznek, felállok és kimegyek" - mondta a szövetségi kapitány egy sajtótájékoztatón.

Algéria különösen jól játszott Dél-Korea ellen, amelyet 4-2-re vert - miután Halilhodzic öt új játékost tett be a kezdőcsapatba. Ezt megelőzően 2-1-re kikaptak Belgiumtól, de sikerült nagyon ráijeszteniük a vörös ördögökre támadójátékukkal.

A válogatott legemlékezetesebb sikerét 1982-ben érte el, amikor sokkoló módon 2-1-re verte az akkori nyugatnémet csapatot a spanyolországi vb-n. A csoportkörből azonban akkor nem sikerült továbbjutnia, mert a német és osztrák válogatott a mindkettőjüknek megfelelő eredménnyel zárta meccsüket.

Az algériaiak most visszavághatnak a történelmi sérelemért, bár legtöbb játékosuk még nem is élt, amikor a németek és osztrákok úgy intézték, hogy ne juthassanak tovább.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×