eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ukrajna lezárja az orosz határt

Ukrajna részlegesen lezárja az orosz határt, hogy eredményesebben tudjon fellépni az oroszajkú felkelők ellen - jelentette be Alekszander Turcsinov ügyvezető ukrán elnök az ellenállás egyik gócpontja, Szlavjanszk közelében. Közben Putyin orosz elnök azt mondta, hogy franciaországi látogatásán kész találkozni Porosenko megválasztott államfővel.

A távozó ukrán elnök keménykedik, utódja viszont már a Vlagyimir Putyinnal való találkozóra készülhet. Az orosz államfő a normandiai partraszállás évfordulójára utazik Franciaországba, ahol a volt szövetségesek képviselőivel, köztük az őt Hitlerhez hasonlító Károly angol trónörökössel együtt vesz részt a megemlékezésen.

Ami aktualitást ad az útnak, az az, hogy ott találkozhat első ízben Petro Porosenko megválasztott ukrán elnökkel. Putyin eddig nem ismerte el Porosenko megválasztását.

Az orosz elnök a francia médiának nyilatkozva mondta azt, hogy "nem fut el egyetlen jelenlévő vendégtől sem és beszélgetni fog velük". Porosenkóról azt mondta, "az ő kezéhez még nem tapad vér, különleges esélye van a lakosság elleni büntetőakció leállítására."

Közben azonban Porosenko elődje, Alekszander Turcsinov az általa terroristáknak, saját maguk által pedig "népi felkelőknek" nevezett erők egyik központjának közelében, Szlavjanszk határában tartózkodott az ukrán hadsereg hadműveleti parancsnokságán. Itt arról beszélt, hogy lezárják az orosz határt, hogy így könnyebben tudják elszigetelni a "terroristákat".

Barack Obama amerikai elnök - akire otthon republikánus ellenzéke gyakorol nyomást, hogy legyen keményebb Moszkvával - közben Varsóban azt mondta: a 25 éves lengyel demokrácia példakép Ukrajnának.

A hidegháború nyelvezetét idézve figyelmeztette Oroszországot: "a szabad világ egységesen elítéli az ukrán szuverenitást megsértő sötét taktikáját".

"A népeknek joguk van eldönteni a sorsukat és ez az ukránokra is igaz" - mondta a varsói királyi palota előtt összegyűlt 6000-fős tömeg előtt. Azt is elmondta, hogy Amerika golyóálló mellényeket és éjszakai látóeszközöket szállít az ukrán erőknek.

Varsóban ott volt Porosenko új ukrán elnök is, aki megköszönte Obamának, hogy "barátként viselkedik a nehéz időkben" és hogy nem fogadja el a Krím annektálását.

Miközben a politikusok szónokoltak, Luganszkban és környékén a hét erőszakos akcióit taglalják. Hétfőn egy helyi kormányépület előtti robbanásban több polgári lakos, köztük nők is meghaltak és egyes nyomok arra utalnak, hogy az ukrán légierő gépe lőhetett ki rakétát a helyszínre. Az ukránok ezt tagadják és a lázadókat vádolják.

Az orosz média szerint a nehézfegyverzettel is támadó lázadók közben elfoglalták az ukrán nemzeti gárda egyik központját, miután az ukránok kifogytak a lőszerből. Azt mondták, hogy az ukrán katonákat hazaengedik. Az ostromgyűrűbe vont határőrök azonban még ellenálltak, miközben a 450 ezres városból sok lakos elmenekült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×