eur:
389.55
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Hyde Parkba szorították Vonát Londonban

Több brit lap is "magyar fasisztáknak" nevezi a Jobbik támogatóit, akik Vona Gábor pártelnök londoni rendezvényén vettek részt. Vona híveit először nem engedték ki a metróból, de később a Hyde Parkban beszélhetett előttük.

Vona Gábor londoni útjára már napok óta készültek a Jobbik Londonban élő támogatói és az ellentüntetők is. Az Independent című lap "Magyar fasisztáknak" nevezi a párt támogatóit, míg a Huffington Post neonáciknak.

A szintén liberális Guardian, amely "szélsőjobb pártként" írja le a Jobbikot, arról tudósított, hogy Vona híveit először nem engedték ki az ellentüntetők a Holborn metróállomásról London központjában. A két tábort rendőrök szigetelték el egymástól.

"Náci söpredék, takarodj az utcáinktól" - kiabálták a tiltakozók egy Jobbik-támogatónak tartott férfinek a metrónál, aki a rendőrkordon mögött keresett menedéket.

A tiltakozók "Nem a Jobbikra, az Arany Hajnalra és a BNP-re" - feliratú transzparensekkel jelentek meg, a magyar mellett a görög és a brit radikális pártra utalva. A Huffington Post Twitter-feedjének egyik képén egy címeres magyar zászlót lengető Jobbik-támogató látható.

Vona korábban tagadta, hogy a Hitlert nyíltan éltető Arany Hajnal és a Brit Nemzeti Párt tagjaival találkozott volna. Egy közlemény szerint magyar állampolgároknak tartott volna választói fórumot.

A blokád miatt a közel száz Jobbik támogató átvonult a néhány kilométerrel távolabb található Hyde Parkba, ahol Vona fel tudott szólalni előttük. A Channel4 Híradó "Menekül a Jobbik magyar fasiszta csoport Londonban" címmel írt az eseményről honlapján és olyan pártnak nevezte a Jobbikot, amely megvetette lábát Nagy-Britanniában. A riportban egy rovásírásos-árpádsávos zászlót lengető férfit is látni.

A Guardian megjegyzi, hogy a látogatás egy nappal előzte meg a nagy-britanniai Holokauszt emléknapot, de a brit belügyminiszter nem volt hajlandó megtiltani a Jobbik-vezér belépését az országba. Az ezt sürgető petíciót 14 ezren írták alá.

Andrew Dismore volt munkáspárti képviselő, a londoni önkormányzat tagja, aki az ellentüntetők közt volt, azt mondta: a Jobbik Európa legnyíltabban fasiszta pártja. "Fontos megfogalmazni, hogy nem fogadjuk el a gyűlöletbeszédet londoni utcáinkon. Ami Magyarországon történik, az nagyon hasonlít arra, hogy mi történt a náci Németországban az 1930-as években" - mondta.

A Jobbik elleni tiltakozásban Nagy-Britanniában élő magyarok is részt vettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×