eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szabadulhatnak a Pussy Riot tagok Oroszországban

Az orosz parlament által elfogadott amnesztiatörvény értelmében visszanyerhetik szabadságukat azok a többségében nyugati Greenpeace-aktivisták, akiket egy fúrótorony elleni akcióban fogtak el. Szabadulhatnak a Pussy Riot punkegyüttes huliganizmus miatt elítélt énekesei néhány ezer más orosz elítélttel együtt.

Az orosz parlament harmadik olvasatban jóváhagyta azt az amnesztiatörvényt, amelynek értelmében a kisebb bűncselekmények miatt elítélt személyek, kiskorúak és kisgyermekes anyák kiszabadulhatnak a börtönből. Még az újév előtt visszanyerhetik szabadságukat a Greenpeace aktivistái, akiket egy északi-tengeri fúrótorony elleni akcióban vettek őrizetbe és vádoltak meg huliganizmussal.

A Vlagyimir Putyin elnök ellen egy moszkvai katedrálisban polgárpukkasztó és a hívőket sértő "punk-ima" miatt börtönbe küldött Pussy Riot együttes két tagja is szabadulhat. Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina is kisgyermekes anya.

Az állami Duma 446 igen szavazat és egyetlen tiltakozó voks nélkül fogadta el a törvényt, amely körülbelül 20 000 ember szabadon engedését teszi lehetővé.
A huliganizmussal gyanúsított és tárgyalásukra váró személyekre vonatkozó passzus a parlamenti vita végén került be a javaslatba - ez az a rész, ami a többségükben külföldi Greenpeace-aktivistákra vonatkozik.

Az orosz szövetségi nyomozóhatóság ugyanakkor azt mondta, hogy a vizsgálat nem zárult le és néhány gyanúsított ellen további vádakat emelhetnek, például hatósági közeg bántalmazását. Nem világos tehát, hogy valóban kegyelmet kapnak-e a környezetvédők.

A 2012-es moszkvai tüntetések idején őrizetbe vett 26 aktivistából pedig valószínűleg csak 8-at részesítenek kegyelemben. Emiatt emberi jogi aktivisták bírálták a törvényt.

Az amnesztia várhatóan csütörtökön lép hatályba, amikor a hivatalos kormánylapban publikálják a jogszabályt. A hatóságoknak ugyanakkor hat hónapot adnak a végrehajtásra, ami azt jelenti, hogy egyes elítéltek még hónapokat várhatnak, mire visszanyerik szabadságukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×