eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem zárják ki az újabb sztrájkot a szlovák tanárok

Szlovákiában a tanárok szakszervezete jövő héten egy asztalhoz ülne az oktatási, a pénzügyi és a munkaügyi tárcavezetőkkel, de az illetékesek nem zárják ki azt sem, hogy újabb tiltakozó megmozdulásra kerül sor, amennyiben követeléseikkel nem foglalkoznak.

A tanárok sztrájkja nem minden régióban zajlott hasonló forgatókönyv szerint, de nem volt negatív hatása a nagy munkaadókra sem. Pozsony megyében az iskolák 75 százalékában nem tanítottak, Besztercebányán pedig az iskolák többsége bezárt, a tanárok az intézmények területén gyülekeztek. Zólyomban az egyik alapiskolában gyűltek össze a város pedagógusai, míg Losoncon a tereket foglalták el az elégedetlenkedők.

Nyitra megyében a 67 középfokú tanintézményből 52 iskola kapcsolódott be a megmozdulásba, azoknak a tanároknak, akik nem vettek részt a sztrájkban, többletmunkája akadt.

Nagyszombat megyében egyetlen alapiskolában sem tanítottak a megmozdulás miatt, míg az 52 középiskolából 43 intézmény kapcsolódott be az akcióba. Zsolnán némileg gyengébb volt a részvétel a középfokú tanintézményeket tekintve, ugyanis 67 iskolából "csak" 44-ben nem folyt tanítás.

Tárgyalások jönnek

Pavel Ondek, a szakszervezetek elnöke nem zárta ki, hogy a jövőben ismét sor kerül egy hasonló megmozdulásra. "Elképzelhető, hogy a szövetség emellett dönt, de most nincs felhatalmazásunk egy újabb sztrájk kihirdetésére" - fogalmazott Ondek, aki szerint az iskolai szakszervezetek tanácsának, mely az egész ország intézményeit tömöríti, kell döntenie a továbbiakról.

Érdekesség, hogy a tanárok a 2003-as fizetésemelés előtt is még egyszer tiltakozni kényszerültek, most kérdéses, mekkora nyomásgyakorlást kell kifejteniük a kormányra. "Mindent a tárgyalások mutatnak meg, melyek a jövő héten zajlanak" - fejtette ki Ondek, aki Du¹an Èaploviè mellett Peter Ka¾imírral és Ján Richterrel is tárgyalna a megfelelő források megtalálásáról.

A szakszervezet legalább tíz százalékos fizetésemelést követel, kompromisszumokba pedig egyelőre nem akar bocsátkozni. Arra hivatkoznak, több esetben - például a nem pedagógusnak számító alkalmazottak esetén - az utóbbi három évben egyáltalán nem emelkedtek a fizetések. A követelésekben szorgalmazzák még az iskolaügyre fordított források évi szinten száz millió euróval való növelését, valamint azt, hogy az állam legalább a bruttó nemzeti össztermék hat százalékát költse oktatásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×