eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elriaszthatja a bank gazdag ügyfeleit a csaló bróker

Feltételezések szerint kétmilliárd dollár kárt okozott egy svájci banknak az egyik sztárbrókere, akit csalás miatt letartóztattak Londonban. A UBS bank részvényei nagyot zuhantak a bankvilágot sokkoló hírre.

Az egyik legnagyobb svájci bank londoni kereskedőjéért hajnali fél négykor mentek a rendőrök. Kweku Adoboli főnökei ugyanis gyanakodni kezdtek a pénzügyi tranzakciói miatt, és feljelentették a brókert. A hatóságok "a pozíciójával való visszaélés során elkövetett csalás" gyanúja miatt vették őrizetbe.

A Nottinghami Egyetemen végzett brókert a Lehman Brothers befektetési bank összeomlásának harmadik évfordulóján tartóztatták le. A UBS bank számára ez egy "mini-Lehman pillanat" volt: részvényei árfolyama 10 százalékot esett, és úgy tűnt, hogy a bank veszteségessé válik a harmadik negyedévben. Az ügyfeleket azonban igyekeztek megnyugtatni, hogy az ő pénzüket nem vesztette el a bróker.

A svájci pénzintézet volt a 2008-as bankválság egyik legnagyobb áldozata, és az utóbbi években megpróbálta helyreállítani jó hírét - jegyezte meg a Guardian. Az amerikai szövetségi kormány ugyanis azzal vádolta meg, hogy segített a gazdag amerikaiaknak elrejteni vagyonukat, és így elkerüli az adózást.

Adoboli előtt már egy sor úgynevezett "renegát bróker" okozott látványos károkat a pénzvilágnak. Az első a Szingapúrban bebörtönzött Nick Leeson volt, akinek engedély nélküli kereskedése miatt összeomlott a Barings Bank 1995-ben. Jerome Kerviel, a Société Gérérale brókere közel öt milliárd euróval károsította meg cégét, és egy francia bíróság tavaly három év börtönre ítélte.

A UBS-számára komoly erkölcsi kárt jelenthet az ügy, mert elriaszthatja a gazdag ügyfeleket.

"Megdöbbentő, hogy ilyesmi még mindig megtörténhet" - mondta a ZKB kereskedelmi elemzője Claude Zehnder, aki szerint, a jó hírnév, amelyet a svájci bank kínkeservesen visszaszerzett, most ismét elveszett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×