eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Egyszerre művész és mérnök - így búcsúztak Steve Jobstól

Világszerte Apple-felhasználók tömegei fejezték ki sajnálkozásukat amiatt, hogy az ikonnak tartott vezető, Steve Jobs távozik az iMacet, az iPhone-t és az iPadet megalkotó cég éléről. Jobs rákkal küzd és azt mondta: már nem tudja ellátni feladatait.

Blogok, twitter-üzenetek és Apple dolgozók búcsúztatják Steve Jobst, aki végleg feladta vezérigazgatói posztját cégénél. Jobs nevéhez fűződik, hogy annak ellenére sikerült a gazdasági válság idején is jól fogyó prémiumtermékeket kitalálnia, hogy az Apple Mac számítógépek felhasználói tábora továbbra is igen szűk.

A cégalapító egy rövid üzenetben közölte, lemond, és hogy Tim Cookot javasolja utódjának. ő maga pedig igazgatótanácsi elnökként és Apple alkalmazottként szeretne tovább szolgálni, ha jónak látják ezt - fogalmazott, majd egyszerűen így írta alá a levelet "Steve".

"Kicsit összetört a szívem, amikor hallottam, hogy Steve Jobs lemondott" - írta egy tweetben Anna Lauren Bowie ápolónő. Ázsiában, ahol fanatikus rajongótábora van - és ahol hamisítják az Apple-termékeket - a vásárlók azt mondták: meglepte őket a bejelentés.

"Megdöbbent, hogy az iPhone 5-ös piacra dobása előtt távozik... sokkolt a hír" - mondta a sanghaji Apple-áruház egyik vásárlója.

Az új telefon bemutatója októberre várható, és valószínű, hogy a korábban rákkal diagnosztizált Jobs inkább egészségére akar koncentrálni.

A cégvezető San Franciscó-i üzletében a dolgozók kis csoportokba gyűlve beszélgettek a hírről. Már a hivatalos értesítés előtt eljutott hozzájuk, hogy elmegy a főnök. Néhány vásárló is értesült innen-onnan Jobs távozásáról, és azt mondták: a cég túléli az "ikon" elvesztését.

Sydney-ben is az utcán tárgyalták a felhasználók a hírt, miközben a helyi Apple-áruház előtt egy utcai zenész játszott egy iMac-re kapcsolt elektromos gitáron.

Howard Stringer, a Sony vezérigazgatója "kiváló és bátor" embernek nevezte Jobst. A rivális Samsung az a cég, amely a legtöbbet profitálhat, ha csökken az Apple dominanciája a táblagépek és okostelefonok piacán, de még itt is arra számítanak, hogy a cég már régen felkészült alapítója távozására.

Eric Schmidt, a Google elnöke korábban Jobs közeli barátja volt, de a mobiltechnológia körüli csatározás miatt feszültté vált viszonyuk. Ennek ellenére megható szöveggel búcsúztatta: "Õ volt a legsikeresebb amerikai vezérigazgató az utóbbi 25 évben. A művész érzékenységét kombinálta egy mérnöki vízióval és így épített fel egy különleges céget".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×