eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Merkel nem számít áttörésre Görögország ügyében

Rövid időn belül a német kancellár immár másodszor folytat négyszemközti megbeszélést a francia államfővel. Diplomáciai források szerint a legfrissebb fejlemények tükrében ismét egyeztetik álláspontjaikat az euróövezet csütörtökre tervezett brüsszeli csúcsértekezlete előtt. A kancellár közölte, derűlátással készül a csúcskonferenciára, de hangsúlyozta, hogy nem számít látványos áttörésre Görögország pénzügyi válságának megoldásában.

A francia államfővel tervezett megbeszélés előtt a kancellár telefonon tanácskozott az amerikai elnökkel is, akivel egyetértett abban, hogy Európa világpiaci versenyképességének megőrzése érdekében folytatni kell az erőfeszítéseket a görög helyzet tartós rendezésére. Eddig Angela Merkel ellenezte Athén adósságainak akárcsak részleges elengedését is, most azonban éppen a kancellár öt legfontosabb gazdasági tanácsadója nyilatkozatban szállt síkra a Görögországnak folyósított hitelek visszafizetésének 50 százalékos törlése mellett.

Hasonló szellemben nyilatkozott az ellenzéki Szociáldemokrata Párt elnöke is, aki rámutatott arra, hogy az eurózóna egy ideje nem tesz mást, mint újabb hiteleket nyújt a korábbi görög kölcsönök visszatérítéséhez, ami nem mehet a végtelenségig, ezért szembe kell nézni a tényekkel, és lehetővé kell tenni a görög ipar és kereskedelem újraindulását.

Gyakorlatilag ebben reménykedik az athéni kormány pénzügyminisztere is, aki azt várja az euróövezet holnapi brüsszeli csúcsértekezletétől, hogy fenntarthatóvá teszik a görög adósságot és további 3 éven át biztosítják az ország finanszírozását, illetve a görög bankok likviditását, egyben pedig elejét veszik annak, hogy a nemzetközi hitelminősítők a pénzügyi csőd beismerésének nyilvánítsák a megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×