eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Strauss-Kahn New York hírhedt börtönében töltötte az éjt

New York egyik hírhedt börtönében töltötte az éjszakát a Nemzetközi Valutaalap vezetője. A nemi erőszakkal vádolt Dominiques Strauss-Kahn nem kerülhetett óvadék ellenében szabadlábra, mert a bíróság szerint fennáll a veszélye, hogy megszökik. Közben az európai miniszterek jóváhagyták Portugália mentőcsomagját és ma Görögországról tárgyalnak.

A világ pénzügyi piramisának csúcsáról 48 óra alatt egy veszélyes bűnözők otthonául szolgáló amerikai börtönbe került az IMF-főnöke. A hírhedt Rikers Island-i büntetőintézetben gyilkosok és más elítéltek ülnek rács mögött, és most már Dominique Strauss-Kahn is, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakos szexuális bűncselekményt követett el egy szállodai szobalány ellen New Yorkban.

Strauss-Kahn a tervezettnél egy nappal később állt bíró elé, aki elutasította az 1 millió dolláros óvadékajánlatot és további fogvatartásáról döntött. A borotválatlanul, fehér ingben és fekete dzsekiben megjelent pénzügyi vezető - és vasárnapig potenciális francia elnökjelölt - szó nélkül hallgatta a rendőrök és a bíró megjegyzéseit, és helyette védője beszélt.

Benjamin Brafman sztárügyvéd ártatlannak mondta védencét és azt mondta "a csata csak most kezdődött el."
Strauss-Kahnt úgymond saját védelme érdekében jobbára magánzárkában tartják a Rikers Island-en. Cellájában étkezik és egy óra sétára engedik ki, és egy börtönőr kíséri majd. A 14 ezer főnek otthont adó börtönkomplexum őrizetesei általában közösen étkeznek és 50 fős termekben élnek.

A hírhedt intézetben gyakori az erőszak. Tavaly azért ítéltek el egy őrt hat évre, mert úgy fegyelmezte a rabokat, hogy más őrizetesekkel megverette őket. Strauss-Kahn, akinek nem jár diplomáciai mentesség, mert magánúton járt New Yorkban, valószínűleg péntekig várhat arra, hogy bíróság elé álljon. Párizsban a Le Monde azt írta, hogy lányával találkozott New Yorkban, de a rendőrök szerint a támadást a találkozó előtt követte el.

Annak ellenére, hogy az amerikai jogrendszer is fontosnak tartja az ártatlanság vélelmét, a New York-i rendőrök és ügyészek nem fogták vissza magukat és részletesen leírták a médiának a Dominique Strauss-Kahnnak tulajdonított bűntettet. Úgy állították be, hogy pánikszerűen menekült, miközben védője azt mondta: repülőjegyét már régen lefoglalta.

Strauss-Kahn a szállodában hagyta a telefonját, és amikor felhívta a recepciót, a rendőrök rávették a szállodai dolgozót, mondja azt, hogy megtalálták a telefont, és kérdezze meg, hova tudják utána küldeni.

Az IMF-vezér azt mondta: egy repülőre száll fel éppen - ezért tudták még amerikai földön elfogni. A New York-i ügyészség szerint ha sikerült volna hazarepülnie, nem tudták volna arra kényszeríteni, hogy visszatérjen Franciaországból és azt mondták Roman Polanski filmrendezőhöz hasonlóan "hírhedt módon, szabadon élhetett volna".

Kommentátorok szerint a különlegesen jó tárgyalónak tartott Strauss-Kahn hiányát nagyon megérzi majd az IMF és az alap által segélyezett európai országok is. Az EU-pénzügyminiszerek hétfőn hagyták jóvá Portugália mentőcsomagját, ma pedig Görögország elhúzódó válságáról tárgyalnak - az IMF-et Strauss-Kahn helyettese képviseli.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×