eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre jobban megy a nagy szerb bankoknak

A gazdasági válság ellenére a szerbiai bankok többsége nyereséggel dolgozik. A balkáni állam öt legjobb pénzintézetének az év első kilenc hónapjában csaknem 200 millió euró volt a nyeresége. Két bank helyzete romlott csupán, ezeket pénzmosással is kapcsolatba hozták.

Az előző évhez viszonyítva tizenháromról tizenkettőre csökkent a veszteséges szerbiai bankok száma. A deficit mára 50 millió euróra mérséklődött, ami négyszer kevesebb, mint a jól dolgozó pénzintézetek nyeresége: az öt legeredményesebb szerbiai banknál ez 200 millió euró körül mozog.

A sajtó ezt úgy kommentálja, hogy a válság ellenére a szerb bankok ekkora nyereséget zsebeltek be, és helyzetük az előző év azonos időszakához viszonyítva körülbelül húsz százalékkal javult.

Csupán két szerbiai pénzintézet, a Hypo Alpe-Adria és a Vajdasági Bank helyzete romlott az előző évihez képest. Ezek nem hivatalos források szerint a drogmaffiához kötődő pénzmosásba is belekeveredtek, sőt, volt néhány letartóztatás is, a nyomozás pedig zajlik.

Szakértők a szerb pénzintézeti rendszer átalakulását jelzik azzal, hogy a nagyobbak javára a kis bankok fokozatosan kivonulnak a piacról. Az idén tapasztalható javulás ellenére egyébként a szerbiai bankok még mindig nem érték el a 2008-as esztendő teljesítményét, amikor az évtized nyereségi rekordját állították fel.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×