eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Merkel már a választásokra készül

Harcias hangnemet ütött meg a Kereszténydemokrata Unió kongresszusán az újból pártelnöknek választott Angela Merkel mind az ellenzékkel, mind pedig a párton belüli kétkedőkkel szemben. A német kancellár hangsúlyozta, már most fel kell készülni a következő évben esedékes tartományi választásokra.

Két évvel ezelőtt a Kereszténydemokrata Unió kongresszusán a küldöttek közel 95 százaléka voksolt Angela Merkelre, ezúttal 90 százalék adta le reá a szavazatát, amit elemzők finom bírálatnak tekintenek, mert a kormány népszerűsége az elmúlt hónapokban jelentősen hanyatlott. A kancellár - miután megköszönte a küldöttek bizalmát - meglehetősen élesen kritizálta korábbi koalíciós partnerét, a Szociáldemokrata Pártot, és kizárta az együttműködést a Zöldekkel is.

A kancellár ismét kiállt pénzügyminisztere mellett, aki egy merényletből származó gerincsérülése miatt tolókocsiba kényszerült és a gyakori korházi kezelések miatt a közelmúltban szóba került távozása. Az ő pénzügyi irányvonalát Angela Merkel a karlsruhei kongresszuson is megerősítette, mintegy nyomatékot adva a legutóbbi G20-as csúcsértekezleten képviselt álláspontjának.

A kancellár a G20-as csúcstalálkozón ugyanis határozottan elvetette azt az amerikai követelést, hogy Berlin hozzon intézkedést a német kivitel kordában tartására. Álláspontjával Angela Merkelnek tömbként sikerült maga mellé állítani a német gazdasági élet vezetőit, ami közvetve lehetőséget teremt pártja szociális terveinek eredményesebb népszerűsítésére is a munkaadók körében. Ezzel pedig - mint a Kereszténydemokrata Unió kedd estig tartó karlsruhei kongresszusáról beszámoló tudósítók is megjegyzik - egyengeti az utat pártjának támogatottsága számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×