eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A katonai hírszerzésnél nem tűnt fel az Amerikában élő rokon

Az orosz katonai hírszerzés egyik ezredese volt az, aki kettős ügynökként lebuktatta az Egyesült Államokban élő alvó ügynököket, akiket az idén fedeztek fel és toloncoltak haza az amerikai hatóságok - állítja a Kommerszant című lap.

A Kommerszant szerint egy Scserbakov néven emlegetett ezredes adta fel azokat a civil ügynököket, akik évek óta éltek az Egyesült Államokban, és az volt a feladatuk, hogy beépüljenek a társadalomba, és titkos információkhoz jussanak.

Scserbakov, akinek a lánya az Egyesült Államokban él, Dmitrij Medvegyev orosz elnök júniusi útja előtt három nappal Amerikába menekült. Medvegyev vizitje után robbant a bomba: orosz alvó ügynököket fedeztek fel az amerikai hatóságok.

A Kommerszant szerint úgy tűnt, senkit sem foglalkoztatott Moszkvában, hogy egy magas rangú hírszerzőtiszt lánya letelepedési engedéllyel tartózkodik az Amerikában. A lap szerint az a tény, hogy az ezredes tavaly visszautasította, hogy előléptessék, arra utalt, hogy már az amerikaiaknak is dolgozott.

Az orosz civil ügynökök profi mivoltát, illetve azt, hogy valóban kémeknek lehet-e őket nevezni, többen megkérdőjelezték. A csoportot, köztük a végzet asszonyának tartott és pikáns fotóiról elhíresült Anna Chapmant júliusban toloncolták haza, illetve cserélték ki olyan orosz állampolgárokra, akiket kémkedés vádjával ítéltek el.

A Kommerszant szerint a biztonsági szolgálatoknál most alapos ellenőrzés indult, hogy felkutassák: mely dolgozóknak lehetnek kapcsolatai Amerikával. "Ez az ügy sok állásba és pozícióba fog kerülni. Egy ilyen hiba - azaz, hogy nem vették észre a magas rangú tiszt amerikai kötődését - komoly indok arra, hogy újragondolják az egész irányvonalat" - mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő orosz hírszerzési illetékes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×