eur:
392.76
usd:
355.25
bux:
0
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Külföldi származású minden ötödik német

Majd' minden ötödik német külföldi származású, a legtöbben közülük törökök - derült ki a szövetségi statisztikai hivatal most közzétett adataiból.

A berlini kormány ugyan nem tekinti Németországot bevándorló-országnak, de számos intézkedéssel igyekszik a már német földön élő idegeneket minél eredményesebb integrálni a társadalomba. Erre megvan minden oka, ugyanis a Wiesbadenban működő szövetségi statisztikai hivatal most nyilvánosságra hozott felmérése szerint az ország közel 82 millió lakosának 19,6 százaléka külföldi származású.

A legutóbbi, 2005-böl származó adathoz viszonyítva ez kereken egyszázalékos növekedésnek felel meg.

A statisztikából kitűnik, hogy a migrációs hátterű lakosok számának állandó emelkedése távolról sem a tömeges bevándorlásból fakad, hanem a népszaporulattal függ össze, ugyanis az idegenek körében jóval magasabb a gyermekáldás.

A felmérésből megtudható az is, hogy a 16 millió idegen kétharmada európai, 32 százalékuk az Európai Unió tagállamaiból vándorolt be Németországba.

A legnépesebb tömböt a törökök alkotják - számukat a statisztikai jelentés hárommillióra teszi. Csaknem ugyanennyien érkeztek az egykori Szovjetunióból, többségüknek német származású, de az 1989-óta érkezett orosz zsidók száma is csaknem eléri 200 ezret.

A harmadik legnagyobb tömböt a Lengyelországból érkezett, főleg átmeneti munkavállalás céljából itt élők alkotják. A Kárpát-medencéből származó magyarok számát mintegy 200 ezerre becsülik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×