eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Ideje átvilágítani az összes parlamenti képviselőt"

Berlinben a törvényhozás elnöke bejelentette, hogy a parlament jövő héten kezdődő nyári szünete után lépéseket tesz a képviselők múltjának átvilágítására, mert, mint fogalmazott, az állam ügyeit intéző testület mintakép a társadalom számára.

Az ország újraegyesítése óta eltelt két évtizedben számos alkalommal derült ki magas társadalmi funkciót betöltő személyekről, hogy 1989 előtt titokban együttműködtek a keletnémet belügyi szervekkel, a hírhedt Stasival. Minden olyan személy, akiről kiderült sötét múltja, távozni kényszerült tisztségéből.

A törvényhozás és a kormány esetében - sem szövetségi, sem pedig tartományi szinten - nem volt eddig központilag szervezett átvilágítás, így többször is megtörtént, hogy hivatalban lévő miniszterről bizonyítékok láttak napvilágot, amelyek tanúsították, hogy annak idején meggyőződésből, vagy személyi előnyök reményében hasznos szolgálatokat tett a Stasinak és ezért nem maradt más választása, mint a lemondás.

Most a szövetségi törvényhozás, a Bundestag elnöke, Norbert Lammert közölte, hogy ideje valamennyi képviselő múltjának hivatalos átvilágítása, mert a parlamentnek példaképül kell szolgálnia a lakosság számára. Lammert egyébként saját bevallása szerint nem számol azzal, hogy botrányos adatok kerülnek napvilágra, de mindenképpen fontosnak tartja, hogy csakis tiszta múltú honatyák és -anyák intézzék Németország államügyeit.

A parlamenti elnök nem először kezdeményezi az átvilágítást, de az előző kormány, a nagykoalíció idején éppen a kereszténypártok akadékoskodása miatt hiúsult meg próbálkozása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×