INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A munkanélküliség drasztikus emelkedésétől tartanak Németországban

Infostart / InfoRádió
A nemzetközi pénzügyi válság kései hatása egyre jobban érezhető a német foglalkoztatottsági adatokon. A kormány szakértői szerint idén legalább 320 ezerrel nő majd a munkanélküliek száma. Ipari körök azonban ennél jóval nagyobb arányú emelkedéstől tartanak.

A kormány nagyszabású konjunktúra-élénkítő intézkedéseinek köszönhetően Németország lassan kezd kilábalni a válságból. A foglalkoztatottság terén azonban még nem sikerült megállítani a negatív hatásokat, ezért mind a kormány, mind pedig a szakértők csoportja egyetért abban, hogy az esztendő során jelentősen emelkedni fog a munkanélküliek száma.

Míg azonban a gazdasági minisztérium 320 ezer újabb állástalannal számol, az öt bölcsként emlegetett, elemzőkből és szakértőkből álló testület attól tart, hogy a munkanélküliek száma négymillió fölé emelkedik majd. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy idén több mint 600 ezer alkalmazott veszítené el az állását.

Mindez tovább terhelné az amúgy is megbillent költségvetést.

A pénzügyminiszter ma előterjesztett tervezete értelmében, Németországban a költségvetés hiánya eléri a hat százalékot. Tavaly a deficit 3 százalék volt. Némi reménysugarat jelent, hogy a konjunktúra ütemét idén már másfél százalékra becsülik, és az infláció várhatólag nem fogja meghaladni az 1,1 százalékot.


A címlapról ajánljuk