eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
A 2020. november 20-án, a Biontech német biotechnológiai gyógyszercég által közreadott, dátum nélküli képen egy ampulla BNT162b2 elnevezésű, az új típusú koronavírus ellen védelmet nyújtó vakcinát tart a kezében egy ember a németországi Mainzban. Sajtóértesülések szerint ezen a napon a Biontech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat a vakcina sürgősségi jóváhagyását kérte az amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerfelügyelettől (FDA).
Nyitókép: MTI/Biontech SE/EPA

A tüdőrák ellen vetik be az elhíresült vakcina módszerét - Magyarország is érintett

Az orvosok megkezdték a világ első mRNS-alapú tüdőrák elleni vakcinájának klinikai tesztelését.

A The Guardian cikke alapján a Portfolio azt írja, hogy az új oltás célja az, hogy a szervezetet a rákos sejtjek elpusztítására és visszatérésük megakadályozására utasítsa.

A BioNTech által gyártott BNT116 nevű vakcinát a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére fejlesztették ki.

Az első fázisú klinikai vizsgálat hét ország 34 kutatóhelyén indult el, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban ésMagyarországon.

A vizsgálatban körülbelül 130 beteg vesz részt, akik különböző stádiumú tüdőrákban szenvednek. Az oltás a Covid-19 vakcinákhoz hasonlóan hírvivő RNS-t (mRNS) használ, és az immunrendszert az NSCLC tumormarkerek felismerésére tanítja.

Az első brit páciens, a 67 éves londoni Janusz Racz kedden kapta meg az első adagot. A mesterséges intelligenciára szakosodott tudós elmondta: "Én is tudós vagyok, és megértem, hogy a tudomány fejlődése - különösen az orvostudományban - abban rejlik, hogy az emberek hajlandóak részt venni ilyen vizsgálatokban."

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Azonnali tárgyalásra szólították fel Zelenszkijt, újabb szektorban indított támadást Ukrajna – Háborús híreink szombaton

Azonnali tárgyalásra szólították fel Zelenszkijt, újabb szektorban indított támadást Ukrajna – Háborús híreink szombaton

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A világ legnépesebb országának, egyben egyik atomhatalmának vezetője felszólította Zelenszkijt, mielőbb üljön le béketárgyalásokra Oroszországgal, ebben pedig közvetítőnek ajánlkozott fel. Az ukrán haderő ellentámadást indított Harkiv megyében, folyamatosan tolják ki az oroszokat a megszállt részekről – mondta péntek este az ukrán elnök az ország lakosságához intézett beszédében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 23. 08:40
×
×
×
×