eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Close-up hand of hispanic senior woman illness with cancer convalescing on bed in hospital lying on her bed. Healthcare and medicine concept. Cancer patient in hospital bed. Horizontal photography.
Nyitókép: Ruben Bonilla Gonzalo/Getty Images

Azonnal le kell állni a xilittel?

Nagy mennyiségű fogyasztása növeli a szívinfarktus és stroke esélyét - egy kutatás szerint. Ami egyértelműnek látszik: nem szabad napi szinten bevinni.

Népszerű cukorpótló a xilit, azonban az alacsony kalóriatartalmú édesítőszer nagy mennyiségű fogyasztása jelentősen növeli a szívonfarktus és az egyvérzés kockázatát - jelent meg a közlés a European Heart Journal című szakfolyóiratban, amelyet az Origo szemlézett.

Pedig az volt a remény, hogy egészségesebbé válnak a vele készült élelmiszerek.

A xilit egy, a növényvilágban gyakran előforduló anyag, amelyet főleg rágógumikhoz, pékárukhoz és fogkrémekhez adnak, utóbbi indoka, hogy a fogszuvasodás ellen harcol.

A kutatás eredményei nagyszabású betegelemzésen, preklinikai kutatási modelleken és egy intervenciós jellegű vizsgálaton alapulnak.

A betegelemzés során 3 éves időintervallumot figyelembe véve, több mint 3000 amerikai és európai páciensnél becsülték meg a szív- és érrendszeri események kockázatát. A betegek harmadánál, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilit mennyisége, nagyobb valószínűséggel fordult elő szív- és érrendszeri esemény.

A betegelemzés eredményeit a preklinikai vizsgálatok is megerősítették; eszerint a xilit vérrögök kialakulását idézi elő, és növeli a trombózis kockázatát.

Bár az alanyok vérlemezke-funkciója a xilites ital elfogyasztását követő napon normalizálódott, a kockázat továbbra is magas marad azoknál az egyéneknél, akik napi szinten xilittartalmú élelmiszerekkel táplálkoznak.

A cukorbetegek lehetnek a legnagyobb veszélyben, mivel ők kvázi rákényszerülnek.

A tanulmány nem állítja azt, hogy egyértelműen a xilit idézi elő a vérrögképződést, de összefüggést állapít meg a cukorhelyettesítő és a szív- és érrendszert érintő probléma között.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×