eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Getty Images

Úttörő felfedezés: kiderült, miben tér el egymástól a férfi és a női agyműködés

A mesterséges intelligenciát is alkalmazó módszer az esetek több mint 90 százalékában pontosan kimutatta, hogy az agyi szkennelés férfitól vagy nőtől származik.

A Stanford Egyetem Kognitív és Rendszerek Idegtudományi Laboratóriumának vizsgálata feltárta, hogy az agyban kimutatható nemi különbségek vannak – írja a 24.hu az Interesting Engineering beszámolója alapján.

A kutatás során annak jártak utána tudósok, hogy a személyek neme milyen hatással van az agy szerkezetére és működésére. Az amerikai egyetem munkatársai egy új mesterségesintelligencia-modellt hoztak létre vizsgálatukhoz, amely

az esetek több mint 90 százalékában pontosan megjósolta, hogy az agyi szkennelés férfitól vagy nőtől származik.

A legfőbb különbséget az alapértelmezett hálózatban találták, de eltéréseket tapasztaltak a striatumra és a limbikus hálózatra vonatkozóan is, amelyek elsősorban a tanulás és a jutalmakra való reagálás szempontjából fontosak.

Az új módszer eredményesnek bizonyult, megbízhatóan megkülönböztette a férfi és a női agyat. A kutatók szerint azért rendkívül fontos a mostani felfedezés, mert ha az MI segítségével sikerül még részletesebben kielemezni az agy működését, az

segíthet az agyi rendellenességek kezelésében, valamint a tanulási rendellenességek és a szociális fóbiák gyógyításában is.

Bár az új MI-modellt most csak a nemi különbségek vizsgálatára használták, a jövőben azt is tanulmányozhatják ezzel a módszerrel, hogy az agyi kapcsolatok hogyan befolyásolják a különböző kognitív képességek vagy viselkedések kialakulását.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×