eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Úttörő felfedezés a memóriavesztés és memóriazavarok leküzdésében

Kutatók olyan új Alzheimer-kezelési eljárást mutattak be, amely a memória "visszajavítására" összpontosít a sérült szinapszisok helyreállításán keresztül, kihasználva a KIBRA fehérje kritikus szerepét. Ez a megközelítés eltér a most fő irányvonalnak számító, a toxikus fehérjék felhalmozódását meggátolni kívánó módszerektől, és ígéretesnek tűnik a memóriavesztés visszafordításában.

Az Alzheimer-kór lehetséges kezeléseivel kapcsolatos jelenlegi kutatások többsége a betegség előrehaladtával az agyban felhalmozódó toxikus fehérjék, így például a tau és az amiloid béta mennyiségének csökkentésére irányul. Kutatók egy csoportja azonban más utat választott - derül ki a SciTechDaily összeállításából.

"Ahelyett, hogy megpróbálnánk csökkenteni a toxikus fehérjék mennyiségét az agyban, megpróbáljuk visszafordítani az Alzheimer-kór által okozott károkat, hogy helyreállítsuk a memóriát" - nyilatkozta Tara Tracy a kutatásukról, melynek az eredményei a The Journal of Clinical Investigation február 1-i számában jelentek meg.

Újabb kulcsfehérje

Munkájuk a KIBRA nevű fehérjére épült, amely a vesében és az agyban található. Az agyban elsősorban az idegsejtek közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban fordul elő, lehetővé téve az emlékek kialakítását és felidézését. A kutatások kimutatták, hogy a KIBRA elengedhetetlen a szinapszisok emlékeinek kialakításához, és Tracy csapata azt találta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő agyban túl kevés van ebből a fehérjéből.

"Arra voltunk kíváncsiak, hogy a KIBRA alacsonyabb szintjei hogyan befolyásolják a jelátvitelt a szinapszisban, és hogy ennek a mechanizmusnak a jobb megértése betekintést nyújthat-e az Alzheimer-kór során károsodott szinapszisok helyreállításának módjába" - mondta Grant Kauwe, a tanulmány társszerzője. "Egy olyan mechanizmust azonosítottunk, amely lehetővé teheti szinaptikus funkciók helyreállítását, és most egy terápiát próbálunk kifejleszteni a munkánk alapján."

Erős összefüggés

A tudósok a KIBRA mennyiségét mérve azt találták, hogy e fehérje magasabb szintje a cerebrospinális folyadékban, de alacsonyabb szintje az agyban megmutatja a demencia súlyosságát. Sőt, ugyanilyen összefüggést találtak az agyi-gerincvelői folyadékban a KIBRA és a tau fehérje között is.

"Meglepett minket, milyen erős az összefüggés, és hogy a tau fehérje milyen erőteljesen hat a KIBRA fehérje jelenlétére az agyban" - mondta Tracy.

A patogén tau fehérje felhalmozódása az agyi szinapszisokban gátolja a szinaptikus plaszticitást, így pedig kulcsfontosságú az Alzheimer-kórhoz és más tauopathiákhoz kapcsolódó memóriavesztések létrejöttében. A kutatók rájöttek, hogy a KIBRA nevű fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik a szinapszisok működésében, pótlása pedig a remények szerint helyreállíthatja az emlékezetet (forrás: The Journal of Clinical Investigation)
A toxikus tau fehérje felhalmozódása az agyi szinapszisokban gátolja a szinaptikus plaszticitást, így pedig kulcsfontosságú az Alzheimer-kórhoz és más tauopathiákhoz kapcsolódó memóriavesztések létrejöttében. A kutatók rájöttek, hogy a KIBRA nevű fehérje főszerepet játszik a szinapszisok működésében, pótlása pedig a remények szerint helyreállíthatja az emlékezetet (forrás: The Journal of Clinical Investigation)

Egerekben ígéretes eredményekkel használták

Annak kiderítésére, hogy a KIBRA hogyan befolyásolja a szinapszisokat, elkészítették a fehérje rövidített, funkcionális változatát.

Az emberi Alzheimer-kórt utánzó állapotú laboratóriumi egereknél ez a fehérje képes volt visszafordítani az ilyen típusú demenciához kapcsolódó memóriazavart.

Az eredmények szerint a KIBRA olyan mechanizmusokat "ment meg", amelyek elősegítik a szinapszisok alkalmazkodóképességét, az ingerekre való megfelelő reagálását.

"Érdekes módon a KIBRA helyreállította az egerekben a szinaptikus funkciót és az emlékezőképességet, annak ellenére, hogy nem oldotta meg a toxikus tau fehérje felhalmozódásának problémáját" - mondta Kristeen Pareja-Navarro, a tanulmány társszerzője. "Munkánk alátámasztja annak lehetőségét, hogy a KIBRA terápiaként használható a memória javítására a memóriavesztés megjelenése után, még akkor is, ha a károsodást okozó mérgező fehérje megmarad."

A már létező vagy a jövőben megjelenő egyéb kezelések mellett a szinapszisok helyreállítására szolgáló KIBRA-terápia értékes kiegészítő lehet, hangsúlyozzák a tudósok. "Természetesen fontos a mérgező fehérjék csökkentése, de a szinapszisok helyreállítása és működésük javítása egy másik kritikus tényező, amely további értékes segítséget nyújthat" - érvelt Tracy, aki szerint kutatásuk eredményei lesznek a legnagyobb hatással a következő időszakban az Alzheimer-kutatásra."

A tudóscsoport is tovább dolgozik abban a reményben, hogy a KIBRA alkalmazható lesz a szinapszisok rossz működésének és a kognitív hanyatlásnak a biomarkereként, így segítve a diagnosztikát, a kezelés tervezését, a betegség előrehaladásának vizsgálatát, valamint a szervezet terápiára adott válaszának nyomon követését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×