eur:
379.06
usd:
348.73
bux:
0
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Head shot close up young shocked woman looking at mobile phone screen, received bank debt notification. Stunned frustrated lady reading sms with unbelievable news on smartphone, making big eyes.
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Ilyen furcsa lila állatot is ritkán látni Magyarországon - fotó

A normál pigmentek alultermelődése, mások túltermelődése okozza a jelenséget.

A Kunsági Nemzeti Park honlapján jelent meg egy fotó egy lila rétisáskáról. A nem mindennapi példánnyal kapcsolatban megjegyzik: az egyenesszárnyúak színezete általában a rejtőzködést segíti elő, így leggyakrabban a barna és zöld árnyalatai jellemzik őket, többnyire a növényzethez és az adott terület sajátosságaihoz igazodva. Gyakori, hogy az ugyanazon fajhoz tartozó példányok is változatos szín-mintázatot mutatnak, de akár egyeden belül is változhat az életkor előrehaladtával.

Ritkán azonban megfigyelhető különös színezetű állat is, mint az alábbi képen látható lila színű rétisáska. Ezt egy genetikai rendellenesség, az eritrizmus okozza, amely a normál pigmentek alultermelődését és/vagy a vörös pigmentek túltermelődését eredményezi. Így alakulhatnak ki rózsaszín és lila példányok.

Forrás: knp.hu/Tóth Tímea
Forrás: knp.hu/Tóth Tímea

Az ilyen sáskák könnyebben kerülnek a ragadozók szeme elé, így rövidebb életűek, ezáltal nehezebben tudják tovább örökíteni ezt a genetikai sajátságot. Emiatt marad ritkaság ez a dominánsan öröklődő genetikai mutáció.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×