eur:
391.04
usd:
366.13
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Head shot close up young shocked woman looking at mobile phone screen, received bank debt notification. Stunned frustrated lady reading sms with unbelievable news on smartphone, making big eyes.
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Ilyen furcsa lila állatot is ritkán látni Magyarországon - fotó

A normál pigmentek alultermelődése, mások túltermelődése okozza a jelenséget.

A Kunsági Nemzeti Park honlapján jelent meg egy fotó egy lila rétisáskáról. A nem mindennapi példánnyal kapcsolatban megjegyzik: az egyenesszárnyúak színezete általában a rejtőzködést segíti elő, így leggyakrabban a barna és zöld árnyalatai jellemzik őket, többnyire a növényzethez és az adott terület sajátosságaihoz igazodva. Gyakori, hogy az ugyanazon fajhoz tartozó példányok is változatos szín-mintázatot mutatnak, de akár egyeden belül is változhat az életkor előrehaladtával.

Ritkán azonban megfigyelhető különös színezetű állat is, mint az alábbi képen látható lila színű rétisáska. Ezt egy genetikai rendellenesség, az eritrizmus okozza, amely a normál pigmentek alultermelődését és/vagy a vörös pigmentek túltermelődését eredményezi. Így alakulhatnak ki rózsaszín és lila példányok.

Forrás: knp.hu/Tóth Tímea
Forrás: knp.hu/Tóth Tímea

Az ilyen sáskák könnyebben kerülnek a ragadozók szeme elé, így rövidebb életűek, ezáltal nehezebben tudják tovább örökíteni ezt a genetikai sajátságot. Emiatt marad ritkaság ez a dominánsan öröklődő genetikai mutáció.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×