eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított képen Starlink-műholdak látszanak az égen az egykori fűtőerőmű szállítópályájának betonalapja felett Salgótarján Zagyvaróna településrészéről fotózva 2020. április 19-én este. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen a műholdak mozgása egy-egy fényes szakaszként látható. A Starlink program a SpaceX világméretű, a globális internetszolgáltatást célzó műholdas projektje.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Felgyorsítja az űrből sugárzott internetszolgáltatását Elon Musk cége

Két nagy amerikai vállalat együttműködésének köszönhetően jelentősen gyarapszik majd a Starlink mini adatközpontjainak hálózata.

Az Elon Musk által alapított SpaceX amerikai űrkutatási vállalat a Cloudflare nevű céggel fog össze annak érdekében, hogy feljavítsák a Starlink internetszolgáltatás teljesítményét – közölte a hvg.hu a The Information értesüléseire hivatkozva.

A Starlinket a SpaceX üzemelteti és a világ legismertebb és legelterjedtebb műholdasinternet-szolgáltatójává vált az elmúlt időszakban. A Starlink Magyarországon is biztosít internetelérési lehetőséget és

nagy előnye, hogy olyan helyeken is lehetővé teszi, ahol nincs földi szolgáltatás vagy rossz a minőség.

A Starlink olyannyira népszerűvé vált az egész világon, hogy korábban korlátozták a sebességét annak érdekében, hogy ne terhelődjön túl a rendszer.

A mostani összefogásnak köszönhetően a Starlink felhasználói jobb minőségű és gyorsabb hálózati sebességet kaphatnak azzal, hogy

világszerte megnövelik a Starlink mini adatközpontjainak hálózatát.

Az nem derült ki, hogy a két vállalat milyen feltételek mellett működik együtt, ahogy az sem ismert még, hogy a szolgáltatások pontosan mikortól lesznek jobbak.

A Starlink internethálózat – amely többek között a háború sújtotta Ukrajnának is biztosít szolgáltatást – több mint négyezer, alacsony Föld körüli pályán lévő műholdból áll. Elon Musk azt tervezi, hogy

a következő években mintegy 12 ezer műholdra bővíti majd a konstellációt.

A Starlinknek több mint másfél millió előfizetője van 56 országban és a SpaceX elsősorban a távközlési infrastruktúrától távoli területeken élő embereket célozza meg vele.

A csillagászok már korábban is panaszkodtak a Starlink-műholdak fényszennyezése miatt, amely köztudottan hatással van az optikai megfigyelésekre. A tudósok az Európában több helyen található, összekapcsolt antennákból álló, úgynevezett Low Frequency Array (LOFAR) teleszkóp segítségével alacsony frekvenciájú rádiózúgást mértek a 68 megfigyelt Starlink-műhold közül 47 esetében.

„Szimulációink azt mutatják, hogy minél nagyobb a konstelláció, annál erősebbé válik ez a hatás, mivel az összes műhold sugárzása összeadódik. Emiatt nemcsak a meglévő, hanem még inkább a tervezett műhold-flották miatt aggódunk és azért, mert nincs egyértelmű szabályozás, amely megvédené a rádiócsillagászati sávokat a nem szándékos sugárzástól” – jelentette ki nemrég Benjamin Winkel, a Max Planck Rádiócsillagászati Intézet kutatója.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×